fredag 29 april 2011

Vilken teater! av Siegfried LenzDen här kortromanen kom ut 2009 ("Landesbühne")- och jag är fylld av beundran för Siegfried Lenz som trots hög ålder fortsätter att skriva sina små (nu talar jag om formatet) mästerverk.


"Vilken teater!" är en stor liten berättelse. På ytan är det komedi men i djupet handlar detta om något helt annat. Huvudpersonerna är två män som av en ren tillfällighet råkat få samma bostad- nämligen en cell i Isenbüttels fängelse. Hannes har roat sig med att leka polis och inkassera böter och Clemens har som universitetslärare (specialitet "Sturm und Drang") varit alltför frikostig med att dela ut examina till de flickor som han gillar bäst (och som han också haft som sängkamrater). Ett teatersällskap anländer till fängelset- nu ska fångarna roas- och roar sig gör det verkligen för de stjäl turnébussen och far iväg. De kommer inte så långt... de stoppas av något så udda som en "nejlikfestival" i den intilliggande byn. Det blir många lustiga turer av allt detta men det roliga tar slut efter ett tag.


Så sitter de åter i sin cell- Hannes och Clemens- med sina drömmar och sin frihetslängtan- men boken slutar ändå hoppfullt. Vad är det som gör oss till människor, vad förenar oss trots olikheter? Vad är det som är viktigt i tillvaron? De frågorna ställs vi inför i den här romanen. Jag tänker på Verner von Heidenstams vackra dikt "Vi människor"


Vi, som mötas några korta stunder,

barn av samma jord och samma under,

på vår levnads stormomflutna näs!

Skulle kärlekslöst vi gå och kalla?

Samma ensamhet oss väntar alla,

samma sorgsna sus på gravens gräs."


och turnébussen återkommer till fängelset- vad man spelar? "I väntan på Godot" av Samuel Beckett..... "Vilken teater!" är en berättelse som fortsätter att väcka tankar långt efter det att man lagt den åt sidan.


"Vilken teater!" är utgiven av förlaget Thorén & Lindskog. Översättningen är gjord av Jörn Lindskog.

Inga kommentarer: