fredag 11 december 2009

Jakten mot nollpunktenJag ska inte orda så mycket om den här boken men jag har läst och tyckt om. Biografiåldern har jag uppnått med råge och just Carl Johan de Geers något annorlunda uppteckning av ett klart annorlunda liv underhöll mig mycket.

-

Boken är som det citeras från GP "rörlig" (om inte bitvis också rörig). "snabba kast fram och tillbaka- distraktioner och kommentarer och plöstliga infall" jo, jag skriver under på det. Själv hade jag svårt att lägga den ifrån mig.

-

Petter på bloggen Butter tar ordet har ett mycket intressant tema just nu "Triffider" - och skriver bland annat om boken Triffidernas uppror (The Day of the Triffids) av John Wyndham. Carl Johan de Geer har faktiskt en liten blänkare om Wyndhams bok i sin biografi. Jag citerar:

" Triffiderna var växter av rododendrontyp som med grym känslokyla hämnades på mänskligheten. Alla människor var blinda därför att de gått ut en natt och tittat på ett ljusstarkt astronomiskt skådespel som växterna hade ordnat. Blinda människor blir lätt offer för hämndlystna buskar. Kommer de veganska aktivisterna på samma sätt att avliva Skansens vargar? För de senare är det ju bara kött som är nyttigt."

-

Jag tänker läsa om Triffidernas uppror och det finns även andra böcker av Wyndham som jag tycker är (om)läsvärda. Jag minns "The Kraken Wakes "till exempel.

2 kommentarer:

Petter Malmberg sa...

Jag gillar De Geer men har ännu inte läst Jakten mot nollpunkten så jag har missat den triffid-kopplingen.

Jag tänker ta upp The Kraken Wakes kort då det var Wyndhams försök att följa upp succén med Triffidernas uppror och de två böckerna har vissa likheter med varandra.

Ingrid sa...

Det ser jag fram emot Petter! Jag känner att jag måste läsa och läsa om Wyndham. Mitt minne behöver friskas upp - jag minns dock att jag gillade både Triffidernas uppror och The Kraken Wakes.