tisdag 12 september 2017

Osynlig kärlek


Invisible Love." Les deux messieurs de Bruxelles" är titeln på originalspråket och boken kom ut år 2014. Någon svensk översättning har jag inte lyckats hitta, tråkigt nog, för den här novellsamlingen av Eric- Emmanuel Schmitt är mer än läsvärd.  Den röda tråden är kärlek som är dold av flera orsaker och den första novellen, den som handlar om de två herrarna från Bryssel, är mycket gripande. En kvinna får besked om ett stort arv men arvlåtaren är helt okänd för henne och historien nystas långsamt upp, med finess, spänning och medkänsla. En annan av novellerna berättar om hur kärleken till och från en hund räddar liv till och med i ett sådant helvete som ett koncentrationsläger.
Mycket aktuell känns också historien om en hjärttransplantation som orsakar en kvinna mycket svåra och helt oväntade prövningar. Här varvas ämnena - det blir ovanligt, sällsamt men framför allt oerhört fängslande. Som en extra bonus får läsaren ta del av författarens dagbok där han beskriver hur han hittat uppslagen till sina noveller. Nog så fascinerande.

Det här kommer definitivt inte att bli det sista jag läser av Eric-Emmanuel Schmitt. Europa Editions står bakom den engelska utgåvan. Översättningen är gjord av Howard Curtis.


Inga kommentarer: