onsdag 27 september 2017

I klassikernas värld


Magasinet på mitt lokala bibliotek är inte stort men det innehåller ändå åtskilliga skatter. Jag hittade till exempel Leo Tolstojs fiktiva biografi " Från unga år" och den fick följa med hem. Just den här utgåvan är inte så gammal (1980) och den är försedd med ett efterord av Johannes Edfelt. Där läser jag att Tolstoj berättat att han i ungdomen inspirerats av Laurence Sterne och "schweizaren Toepffer". Vem var då den där Toepffer, undrade jag och började söka information.

Rodolphe Töpffer (1799-1846) var en schweizisk författare och tecknare. Idag är han känd som serie/skämtteckningens fader och det finns hur mycket som helst att hitta om honom på nätet. Med hans övriga skrifter är det däremot sämre ställt. Vill man läsa något av Töpffer blir det franska som gäller (främst). Jag har hittat en novellsamling ,"Nouvelles genevoises" , som finns i flera utgåvor.


Från "Herr Spindelbens märkvärdiga irrfärder och sällsamma äfventyr till lands och vatten". Albumet finns som så kallad elektronisk resurs-  i svensk översättning. ( originalet är från 1847).

Inga kommentarer: