söndag 24 september 2017

Kvinnoöden

Elise Ahlefeldt-Lützow (1788-1855)

Fjärrlån är en utomordentlig uppfinning och jag har lyckats komma över Maria Hellebergs "Vilde kvinder, milde kvinder" just på detta vis. Boken innehåller inte mindre än tolv kvinnoporträtt från den tid som kallas den danska guldåldern. Just nu läser jag om den vilda och karismatiska Elise Ahlefeldt som växte upp som enda (inom äktenskapet) barn till "generalen" på Tranekaers slott på Langeland. Fredrik Ahlefeldt-Laurvig, fadern, var en man med många talanger och han lät sin dotter växa upp i full frihet och med tillgång till mängder av kulturell stimulans. "Generalen" blev dock mycket upprörd när dottern blev med barn, ett barn som hon födde i Tyskland och som adopterades bort. Elises liv blev fortsatt mera vilt än tamt och hon kom att se och uppleva mycket.

Det har spritts åtskilliga rykten om Elise under tidernas gång- som till exempel att hon skulle varit hemligt gift med Christian VIII och att hon skulle varit mor till H.C. Andersen. Jag citerar Maria Helleberg:" I 1987 udkom en af de allermorsomste og mest frustrerende bøger i 1980erne."H.C. Andersen- en sand myte" af Jens Jørgensen, der bag om enhver form for historisk metode søgte at "bevise" at H.C. Andersen var søn af Christian den Ottende og Elise. Bogen er morsam fordi den er så overfladisk skrevet, frustrerende fordi kopien er så tillokkende."

Elises vilda liv blev ändå inte som hon kanske tänkt sig och förhållandet till dottern (som hon återknöt kontakten med när flickan var i tonåren) blev närmast katastrofalt. Maria Helleberg konstaterar att Elise inte fick så mycket ut av sin frihetslängtan.

"Vilde kvinder, milde kvinder" kom ut år 2003 på Samleren förlag.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

frihet stod nog inte på topp för kvinnor, intressant.

Ingrid sa...

Hannele: Det fanns inte så många friheter för kvinnor på den tiden.