fredag 3 mars 2017

Happy Valley av Patrick White

Foto: Annette Teng

Jag borde kanske ha lagt upp en bild från Snowy Mountains i New South Wales men de fjättrade blommorna passar så väl till den här romanen.

Patrick White  (1912-1990) fick Nobelpriset i litteratur år 1973 " för en episk och psykologisk berättarkonst som infört en ny världsdel i litteraturen". Tyvärr har denna nya världsdel sedan dess behandlats ytterst styvmoderligt av den Svenska Akademien.

Jag har läst Whites debutroman från 1939, "Happy Valley", ännu inte översatt till svenska. "Happy Valley" är vad man kallar en "one-horse-town" i närheten av the Snowy Mountains i New South Wales. Här möter vi läkaren Halliday som sitter fast i ett trist äktenskap, pianolärarinnan Alys Brown som saknar den energi som krävs för att ta sig fram i livet, familjen Quong som innehar byns "handelsimperium", den astmatiske och frustrerade läraren Moriarty, uppkomlingen Furlow och hans revolterande dotter Sidney, lantarbetaren Clem Hagan och så naturligtvis byfånen , Chuffy Chambers.
Allas öden blandas och skär in i varandra och till slut resulterar det i en katastrof. En av de röda trådarna i romanen är längtan bort. Var som helst men inte i Happy Valley -  under tiden jäser och sjuder det av olika frustrationer. Patrick White är en mycket god psykolog och hans personporträtt är utsökt skickligt målade.

Berättelsen börjar med död och slutar med död och grundtonen är givetvis pessimistisk. Det handlar om människor som sitter fast i sin egen oförmåga. Den enda som förmår bryta sig loss är Sidney, uppkomlingens dotter, och det gör hon under stor dramatik.

"Happy Valley" var Patrick Whites debutroman och redan 1939 visste säkert många att detta skulle bli början på en mäktig författarkarriär. Att White är en värdig Nobelpristagare råder det inget som helst tvivel om. Jag avslutar med ett citat från boken.

"There is something relentless about the hatred induced by human contacts in a small town. At times it seems to have a kind of superhuman organization, like the passions of a Greek tragedy, but there is seldom any nobility about the passions of a small town,--- . You know how much to expect from fire or flood. You can't say the same of your fellow-men outwardly united in a small community.

3 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

(en bra deckare på svt hette så)

♥ Hanneles bokparadis sa...

The tree of man (Livets träd 1970) äste jag nog på 1970-talet

Ingrid sa...

Hannele: Mina läsminnen av Patrick White går också tillbaka till 70-talet.