lördag 4 mars 2017

Fotvandringar och kajakturer

Fotot är lånat

Henning Koppel var en dansk guldsmed och formgivare. Under många år var han knuten till Georg Jensen och man kan se exempel på hans utsökt vackra alster på "nätet".  Hennings bror, Nils, var en mycket framstående arkitekt.

Ur min bokhylla har jag plockat "Vad var det så mere i vejen?" (Utgivare: Selskabet Bogvennerne 1973). I den här trevliga boken visar Henning Koppel att han också är en god berättare. I en rad anekdotiska småstycken beskriver han minnesvärda händelser och det börjar med en vådlig fotvandring till Silkeborg - på hela fem mil. Det hör till saken att Henning Koppel bara var åtta år gammal vid det tillfället. Något äldre (11) var han på den kajaktur han gjorde med brodern Nils (15) - en tur som var tänkt att gå från södra Fyn och upp till Limfjorden. Det blev ett äventyr med förhinder, kantat av många missöden. Blåst och regn, ivägflygande tält och camping bland elefanter för att inte tala om den ständiga hungern. Färdkosten var inte särskilt lockande - gammalt rågbröd och några burkar sardiner i tomatsås.

Allt är skrivet med en god portion dansk humor. Här får man många tillfällen att både le och skratta högt. Vid Vejle fjord tar resan slut - bröderna lyckas bli ovänner på grund av en bit dansk kringle. Kajakerna dras upp, förses med adresslappar och polletteras till föräldrahemmet.
" Naeste dag sad vi dok så venskabligt ved siden av hinanden under ahorntraet, ivrigt optaget af hver sin aeggesnaps med cacao i. Freden var genoprettet og galopkringlen glemt - indtil i dag, hvor jeg sidder og skriver disse linier. " Jeg kunde glimrende ha spist det stykke, du!"

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

låter gemytligt, maken har byggt två havskajaker, ibland tar vi en tur - sonen paddlar även på vintern ibland.

Ingrid sa...

Hannele: Är bara vädrets makter nådiga så....