torsdag 30 mars 2017

Det känns som ett måste


att fara över Sundet (det med stort S) och besöka Nivaagaardmuséet som nu, under några månader, kommer att visa målningar av den holsteinske konstnären Ditlev Blunck (1798-1854). Han fick sin utbildning i Danmark ((Holstein var en del av det danska riket på den här tiden) och studerade också i Rom. Tavlan ovan är målad där och flera av de mera prominenta danska konstnärerna finns med. Vid krigsutbrottet år 1848 ställde sig Blunck på hertigdömets sida och på så vis kapade han banden till Danmark.



Jag är säker på att Nivaagaards utställning är mycket sevärd och när man väl är där kan man ta en promenad i den vackra parken och se på den del som fått namnet "Reservat for truede ord" (hotade ord). Ett av orden där är "døgenikt" och nog känns det igen från tyskans "Taugenicht" och tankarna går till Joseph von Eichendorffs novell "Aus dem Leben eines Taugenichts". Dagdrivare är väl det svenska ord som kommer närmast i betydelse.

Det går mycket lätt att komma till Nivaagaard från Malmö. Öresundstågen har direkt förbindelse med Nivå och sedan återstår en kort promenad - om man inte väljer att ta buss till destinationen. Café finns för den som vill stärka sig inför turen hem.

Inga kommentarer: