lördag 18 mars 2017

Ett vattenrike

Lake Windermere. Akvarell av Francis Towne (1739-1816).

Anna Pavord har tagit mig med till nordvästra England och till the Lake District. Det är inte svårt att förstå att det här landskapet inspirerat både konstnärer och poeter - och att turisterna började vallfärda hit redan på 1700-talet. Det var under den här tiden som vägarna började förbättras i England och så kom järnvägen hundra år senare. Det blev betydligt enklare för gemene man att ta sig fram i det engelska landskapet.

Poeten William Wordsworth gladdes inte över de nya tiderna. "We have too much hurrying about in these islands, and more from over activity in the pursuit of wealth, without regard to the good or happiness of others" skrev han i en insändare till the Morning Post. Utvecklingen kunde han förstås inte stoppa men han använde fortsatt pennan för att gissla det han ogillade.

What waste in the labour of Chariot and Steed!
For this came ye hither? is this your delight?
There are twenty-four letters , and those ye can read;
But Nature's ten thousand are blanks in your sight.
Then throw your Books and the study begin;
Or sleep and be blameless, and wake at Your Inn!

(On seeing some tourists of the lakes pass by reading; a practice very common)

Coleridge, Keats, Grey... raden av poeter som lät sig hänföras av den vackra naturen i the Lake District kan göras mycket lång. Mera kan man läsa i Anna Pavords trevliga bok "Landskipping" och då går färden också vidare i det engelska landskapet.


Inga kommentarer: