fredag 10 mars 2017

Kål


Kokböcker är i allmänhet inget som jag direkt hänrycks av men däremot tycker jag om att läsa om mat som kulturbärare. Kål är en mycket gammal odlingsväxt och det finns ett otal sorter. Om detta skriver Ingar Nilsson i sin vackert illustrerade bok. Ordet kål kommer från latinets "caulis" som betyder stam/stjälk. Släktnamnet- brassica- kommer även det från latinet och har betydelsen arm/skott.

Världens ledande kålodlande länder är Kina, Indien och Ryssland. I Europa är det Cypern och Tyskland som står för den största "produktionen".  I Kina diktades det om kål redan för 2000 år sedan och här i Skandinavien har man odlat kål sedan järnåldern.

I ett speciellt intressant kapitel i boken skriver Ingar Nilsson om de nederländska kålodlarna på Amager (utanför Köpenhamn). Omkring år 1520 kom cirka 200 nederländska bönder med sina familjer till ön Amager, inbjudna av kung Christian II. Så formades en hel liten koloni uppbyggd på odling. Än idag kallas den här delen av Amager för Hollaenderbyen. Nya odlingsmetoder infördes som förbättrade både ekonomi och jord och Amager förvandlades till hela Köpenhamns skafferi. Det finns än idag en vitkålsort med namnet Amager. Kunskaperna om kål- och trädgårdsskötsel vandrade sedan vidare över Öresund och in i Sverige.

Detta och mera därtill finns att läsa i "Kål" som är utgiven på bokförlaget Arena. Ingar Nilsson har även skrivit böcker om hallon och rabarber.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

(gamla kokböcker är mysig läsning)

Ingrid sa...

Hannele: Mycket gamla kokböcker kan vara intressanta.