måndag 10 augusti 2015

Något lättsmält i augustivärmen


Den svenska sommaren passerar alltid så snabbt förbi och det gäller att fånga dagen. Augustimörkret kan redan anas och det finns en svag doft av höst i morgonluften (jag är en morgontidig person och vittjar brevlådan på innehåll (dagstidning) i gryningen).

Det är mycket som ska hinnas med under några få sommarveckor- både vad gäller umgänge och resor i omgivningarna- för att inte tala om underhåll av hus och trädgård. I sommar har läsningen fått stryka lite på foten men det lär jag ta igen när hösten kommer.Douglas Kennedy är en amerikansk författare som bor omväxlande i London, Paris, Montreal, Maine och New York- dessutom är han väl förtrogen med Dublin. Hela det konceptet var nog för att få mig intresserad av att läsa hans roman "Ögonblicket" som börjar just i Maine.

Han skriver om Route 1 och Interstate 95... och jag minns och jag faller in i en mycket nostalgisk tillbakablick på mitt eget liv....4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

har läst någon av hans tidigare böcker. säkert ett bra val i sensommaren. alltid intressant att läsa om platser man på något sätt känner till.

Anonym sa...

Det är som alltid säkert an bra bok. Vi har det fortfarande oerhört varmt här, lilla huset i Bayern jag älskar mycket (och då har jag varit över många vinter) hade 39°C den där dagen, vi hade 35° igen, och mer "tropiska nätter" (meteorologer säger så om nätterna blir oerhört varmt). Men man kan inte sova riktig, men man kan ju läsa :).

Det är underbart att läsa en bok och falla tillbaka i vad hände i ditt liv. Ibland är det så med alla underbara böcker, kanske? Naturligtvis mer om boken handlar om trakter var du har varit lycklig!
Det var Ernst Bloch (1885-1977) som skrev: (i dåligt översättning av "jag-lär-mig-själv"):

"Kännetecknande känsla om du läser en bra författare: Varifrån vet hun/han det av mig? Ett bra brev kungörar av dem som skrev, en bra bok av läsaren."

Ibland är det så, tror jag. Man flyger och drömmar sig i, hur ska jag säga, "terra nova" men också eget liv... Så bra att böckerna finns.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Tack för tipset!

Ingrid sa...

Mrs C: Jag tycker att han skriver medryckande och boken passar bra på sommaren.

Klemperer: 39 grader verkar snudd på outhärdligt varmt. Här får vi nöja oss med lite över 20 och det är behagligt, tycker jag. Det är något alldeles speciellt med böcker som tar läsaren tillbaka till fjärran trakter och då menar jag mest fjärran i det som är lagrat i hjärnan. Visst är det som att flyga och drömma samtidigt. Jag minns väldigt gärna just Route 1.

Hannele: Jag tycker att Kennedy skriver bra.