onsdag 26 augusti 2015

Från sommarens utflykter och några boktips

Hos Karen Blixen i Rungstedlund. Foto: Heather Cowper

En av sommarens mest oförglömliga turer gick till Rungsted kyst och Karen Blixens hem som numera är museum. Jag och väninnan tillbringade en god stund med att gå igenom rum och trädgård. I Karen Blixens bibliotek såg jag alla danska skolbarns fasa "Adam Homo" av Paludan-Müller (min morbror skrev och ondgjorde sig över att han måste läsa den här versromanen som enligt honom var "at sove paa") I många rum fanns fantastiskt vackra blomsterarrangemang och det vilade en alldeles speciell stämning över huset- som om Karen Blixen höll sitt vakande öga över allt från sin himmel (för att de goda författarna kommer till en himmel, det är jag mycket säker på.)

 
Grevinnans salong på Svaneholms slott (fotot är lånat)

De skånska slotten är många och ett av de lättast tillgängliga för min del är Svaneholms slott vid Skurup. Dit gick färden i förra veckan.

Carl Augustin Ehrenswärd kom att bli den siste enskilde ägaren till Svaneholms slott-när han dog övertogs hela klabbet av en andelsförening men änkan fick bo kvar under sin livstid. På övervåningen kan man beskåda hennes vackra rum och framför allt salongen stannade jag länge i. Förtrollande vacker musik ljöd från en musikanläggning (Chopins nocturner) och det var inte svårt att ta sig tillbaka till en annan tid och då se framför sig alla uppklädda gäster som flockades kring borden. En harpa stod mitt i rummet och allt var bara så otroligt vackert arrangerat.

En annan resa  är av kortare slag och den går ner i dansk litteratur. I min "Kvindens Hvem hvad hvor" (årgång 1984) finns flera sidor med bokrekommendationer.

Jytte Borbergs "Schlaraffenland" är en roman om "menneskers angst for at traenge helt ind til et andet menneske" (Jag tror att det finns en svensk översättning).

Anna Ladegaard har skrivit om en kvinnlig författares resa med sin son- ett försök att döva ett dåligt samvete eftersom huvudpersonen övergav sitt barn när han bara var två år gammal. "Rejse med min sön".

Både Jytte Borberg och Anna Ladegaard har gått ur tiden men har man tur kan man fortfarande hitta böcker av dem på våra bibliotek (en hel del har blivit översatt till svenska).

"Pardans" är en antologi med noveller skrivna av kvinnliga författare (redaktion: Else Cederborg) Novellernas tema är parförhållanden och många kända danska författarinnor har lämnat bidrag.

3 kommentarer:

Jenny B sa...

Så vackert hemma hos Karen Blixen! Där skulle man kunna leva gott.

Hanneles bokparadis sa...

Karen Blixten... så trevligt!

Ingrid sa...

Jenny och Hannele: Det är ett så smakfullt inrättat hem- och jag kommer att åka dit igen- kanske nästa sommar.