söndag 16 augusti 2015

Längtans ö


Jag tror dock inte att det här är en ö man har längtat till utan snarare ifrån. Jag syftar på Spinalonga som ligger strax utanför östra Kreta- en gång (1903-1957) var denna ö en spetälskekoloni.

Jag läser om spetälskan och dess historia i "Farsoter och epidemier" av Per-Erik Åbom. Spetälska eller lepra är en gammal sjukdom och den kan man bland annat också läsa om i bibeln. Även i Sverige har denna sjukdom härjat och år 1867 öppnades ett speciellt spetälskesjukhus i Järvsö (just utmed Dalälven härjade spetälskan som värst).Den sista patienten skrevs ut från Järvsö sjukhus så sent som år 1943. Sjukdomen är ingalunda utrotad i den övriga världen och år 2013 inträffade över 200 000 fall (bara Europa är fritt från spetälskan).


Per-Erik Åbom rekommenderar speciellt Victoria Hislops roman "Längtans ö" (från 2005) som handlar om tillvaron på Spinalonga.Även Graham Greene har skrivit en roman om spetälska "A Burnt-Out Case" (1975)

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vi har ju annan syn på spetälska idag (epilepsi är också en sjukdom med fördomar, idag är det kanske cp som många har liten kunskap om).

agnes i Lund sa...

Det finns också en roman av Arne Sundelin: Spinalonga de spetälskas ö

Mrs Calloway sa...

verkligen intressant!

Ingrid sa...

Hannele: Många sjukdomar har väckt fördomar hos folk. Det är bra att utvecklingen har gått framåt.

Agnes: Tack för tipset!

Mrs C: Jag hittade boken om Spinalonga på biblioteket men tyvärr var den utlånad- nu står jag förstås i kö!

Mrs Calloway sa...

kul att Arne Sundelin är utlånad! även om du får stå i kö...

Ingrid sa...

Mrs C: Jag köar gärna för en bra bok!