måndag 24 augusti 2015

En rappenskralde av rang


I "Kvindens hvem hvad hvor" årgång 1984 (som är den sista årgången i min lilla samling) läser jag om "Böcker av och om kvinnor"- och här skriver man bland annat om det engelska förlaget Virago -
"Virago lyder ikke så lidt paenere end rappenskralde, men det betyder det samme. Og det er navnet på et engelsk kvindeforlag, der udråbes som den störste forlagssucces, siden Penguin startede i 30'erne. Det siger ikke så lidt."

Så följer några läsrekommendationer och jag fastnar särskilt för författarinnan och upptäcktsresanden Isabella Bird (1831-1904).

Isabella Bird i manchurisk dräkt.

Isabella Bird var den första kvinnan att bli invald som "fellow" i The Royal Geographic Society - året var 1892. Isabella var en modig och envis kvinna som inte lät sig hindras av något. Hon for länder och riken runt och så skrev hon om sina upplevelser- som 70-årig reste hon till Marocko och följde i berbernas fotspår (hon tvingades använda stege för att komma upp på sin häst). När hon dog strax efter hemkomsten (då var hon 73 år gammal) hade hon en resa till Kina inplanerad.

Isabella Birds mest kända bok är "A Lady's Life in the Rocky Mountains". Någon svensk översättning har jag inte lyckats hitta, men det finns kanske något av gammalt datum.

2 kommentarer:

tant Hannele sa...

gillar såna böcker!

Ingrid sa...

Hannele: Jag önskar att de var lättare att få tag på!