lördag 15 augusti 2015

En lyckad tur


Fotot är lånat.

Sommaren är kort och sommarkortets fröjder likaså korta. Igår var sista resdagen för mig och då blev det en tur till Helsingör. Jag är mycket förtjust i den här staden med de smala gatorna och alla små butiker och caféer. Det är en levande stad och överfarten med färjan är snabb och mycket bekväm. (Det var däremot inte återresan med Öresundståget- proppfullt var det (många fick stå ända till Lund) och luftkonditioneringen hade säckat ihop. Det var säkert väl över 30 grader varmt i kupén. Man får vara glad att man kommer fram i tid, föreställer jag mig och förstår inte hur pendlarna står ut.

I Helsingör hittade jag två ännu levande bokhandlar och givetvis kom jag inte hem tomhänt. Den här gången blev det dansk historia och geografi för min del. En bok om Christiansö och "1864" av Rasmus Glenthöj. "Sönner af de Slagne" är undertiteln som är tagen från en dikt av Johannes V Jensen.

Tillbakatåget från Dannevirke den 6 februari år 1864. Tavlan är målad av Erik Henningsen. Den danska hären frös och plågades med österrikiskt kavalleri i hälarna.

Glenthöj skriver inte bara om det ödesdigra året 1864 utan går också bakåt i tiden- vill man förstå ett land och dess folk måste man känna till historien.

---
Lykkens Land med Maade
Danmark, det er du!
Danmark af vor Naade,
vil du smile nu.
Borte er det syge
Lykkelöse Kuld-
Sönner af de Slagne
se, I staar paa Muld.

från dikten Sönner af de Slagne av Johannes V Jensen (1906)

5 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

låter som en fin resa med bra bokfynd. en kan ju inte få allt. toaletterna kanske fungerade?

Ingrid sa...

Mrs C: Jo, kan du tänka dig- toaletterna såg ut att fungera! Alltid något. Jag är mycket nöjd med min resa och glad för mina nya böcker!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helsingør passerade jag i sonens produkttanker nyligen och beundrade Hamlets slott.

Jenny B sa...

Tack för din reseberättelse från Helsingör! En kortare resa kan också ge stora minnen. Det var trevligt även för mig att höra om din utflykt.

Ingrid sa...

Hannele: utsikten mot Kronborgs slott är mäktig!

Jenny B: Helsingör är en så fin stad! Den har verkligen karaktär, tycker jag och många trevliga restauranger och butiker. (och bokhandlar- inte att förglömma!)