tisdag 18 augusti 2015

En längtans ö till


Med hem från Helsingör förde jag den här boken om Christiansö- en plats jag ofta har längtat att se.  Kanske blir det nästa år?

Christiansö ägs och sköts av det danska försvarsministeriet och utgör inte del av Bornholms Regionskommune. Invånarna betalar därför ingen kommunalskatt men har heller ingen rösträtt vid kommunalvalen.  Idag bor cirka 100 personer på ön- men på sommaren kommer en invasion av turister från alla möjliga håll- båtförbindelserna är täta. Det brukar blåsa rätt så bra på Östersjön och jag har ett brev som min far skrev från en färd mellan Gudhjem på Bornholm och just Christiansö- folk spydde till höger och vänster och min far hade mycket roligt åt detta (han blev aldrig sjösjuk själv och hade en kanske något sadistisk humor vad gällde andras obehag).


Christiansö är uppkallad efter denne monark (Christian V).

År 1877 flyttade mina oldeföräldrar från Svaneke till Christiansö- de var nygifta och skulle försörja sig på fiske. Det var ingen sinekur att vistas på ön- speciellt under vintern- två barn födde min oldemor där ute - det första dog efter en mycket svår förlossning. År 1880 gick flyttlasset tillbaks till Svaneke .

Christiansö (fotot är lånat).

Jag lär mig detta på sidan 61 i min bok: "Köpman Wilhelm Rönne fick ensamrätt att driva handel på Christiansö år 1869. Han inrättade butik och skeppsproviantering i den gamla kommendantsbostaden och salteri i kanonbåtskurerna och bredvid det gamla fängelset placerade han en upplagsplats för kol. Han började också att bearbeta guano som han sålde som gödning. Med sig tog han en del fiskare som fick bosätta sig i de lediga bostäder som kunde uppbringas och så fick de avsätta sin fångst genom honom. Det blev mycket sill och en hel del lax också. Wilhelm Rönne kallades i folkmun för "Kungen av Christiansö".



4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en gång tagit mig dit. Med Xet och hans båt. Har man egen båt och tur nog att hitta en båtplats kan man övernatta. Eller om man efter flera års väntetid lyckas boka en plats på vandrarhemmet eller den lilla campingplatsen.
Det var en oförglömlig dag med promenader runt den vackra ön med alla sevärdheterna och kväll med dragspelsdans på värdshuset.

Ivo Holmqvist sa...

Kommande årsbok från Frank Heller-sällskapet som jag redigerat och som nu är under tryckning har som ämne Frank Heller som reseskildrare. Där ingår ett kåseri om Bornholm, "Det är solsken på min sommarö". En av mina kommentarer till texten är denna:

"Christiansø - en av de tre Ertholmene, 18 km nordost om Bornholm (de andra är Fredriksø och Græsholm). Fästningen på Christiansø byggde 1684 och var i gång till 1855, som Danmarks östligaste. På Christiansø och Fredriksø bodde som mest drygt 800 öbor – nu är invånarantalet en knapp åttondel, alla skattebefriade."

Fast det där med skattebefrielse är kanske en myt? Vi får väl fråga Skat DK.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Flera års väntetid... oj. Jag hoppas komma över nästa år men då blir det bara dagstur. Jag är säker på att det är en oförglömlig upplevelse att vandra runt på ön.

Ivo Holmqvist: Tack för boktipset- lustigt nog hittade jag en bok av just Frank Heller på bibliotekets "begagnat-hylla" under veckan. (Den köpte jag direkt). Det skulle vara mycket intressant att läsa om Frank Heller som reseskildrare och om ämnet är Bornholm så desto bättre! Svårt att föreställa sig 800 invånare på de små öarna.

Hanneles bokparadis sa...

(jag är på en mycket större ö....