måndag 15 februari 2010

Att resa med Ryszard Kapuscinskiär ett oändligt äventyr. Igår läste jag ut "Reporterns självporträtt" och jag noterar till min glädje i efterordet att en bok om Kapuscinski och hans barndomsstad Pinsk är på gång. (Pinsk ligger numera i Vitryssland).

-

Reporterns självporträtt är en samling lösryckta texter från intervjuer och samtal med författaren. De har delats in i fem teman (resande, journalistik, skrivande, efter succéen och medier).

-

Kapuscinskis stora intresse är det vi kallar "tredje världen"- och det var mestadels dit hans resor styrdes genom åren. Han skrev om krig men han drömde hela tiden om fred. Alla hans böcker, enligt honom själv, var oavslutade- han blev alltid störd av olika revolter i Afrika.

-

Kapuscinski reste med kamera men utan bandspelare. Han antecknade för övrigt mycket lite. God journalistik är också, enligt Kapuscinski, att inte bara skildra händelsen som sådan utan även att ge en förklaring till dess uppkomst- och- det här tycker jag är viktigt: "Den riktige reportern bor inte på Hilton, han sover där huvudpersonerna i hans reportage sover, han äter och dricker detsamma som de. Bara på det sättet uppstår en redbar text."

-

"Jag har alltid haft en och samma filosofi: att ha så många böcker som möjligt." (Kapuscinski om boksamlande).

-

I kapitlet om Media uttrycker Kapuscinski sina farhågor över dagens ytliga journalistik. "Vi måste tränga djupare ner till orsakerna- "Man måste ner i flodens djup". Vi, (medborgare i västvärlden) blir mycket lätt manipulerade genom de "sovrade" nyheter som vräks över oss i snuttifierad form. Just kapitlet om medierna tycker jag är extra tänkvärt. De stora nyhetsförmedlarna tävlar om plats- och centraliseringen är en stor fara- ägarkoncentrationen....

-

Den sanna journalistiken har en riktning, enligt Kapuscinski- de största journalisterna för honom är Mark Twain, Ernest Hemingway och Gabriel Garcia Marquez- "var och en av dem kämpade/kämpar för någonting."

-

"Reporterns självporträtt" känns som en mycket viktig och angelägen bok. Hade jag varit lärare skulle mina elever fått studera och debattera Kapuscinskis tankar och idéer. Själv kommer jag att sortera om i min bokhylla- Ryszard Kapuscinski är värd ett hyllplan för sig själv.

5 kommentarer:

snowflake sa...

Antecknade mycket lite?? Hur kunde han komma ihåg vad folk sa? Vad de hette? Hur de stavade sina namn? Men namnen kanske han anteckande.

Ingrid sa...

Han lagrade bland vindlingarna (inte hans ordval)- och jag förmodar att han skrev ner namn när han tyckte att det behövdes. Han är mycket speciell, Kapuscinski, onekligen.

lustigkulle sa...

Har du läst "på resa med Herodotos"? Fantastisk, det var min ingång till K. läs: http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/med-livet-som-insats-1.651786

Ingrid sa...

Tack för länken- mycket väl formulerad artikel. Jag har inte läst "På resa med Herodotos" (ännu)- den ligger på mitt läsbord. Min första bok av K. var "The Shadow of the Sun". Den tyckte jag mycket om.

Søren sa...

God anmeldelse. Jeg skal læse mere af Kapuscinski.