söndag 21 februari 2010

Bokhandlar jag minns....

Här är ett foto på mitt gamla vattenhål.... "Barnes & Noble" i Walpole Mall- i Massachusetts. Jag längtar dit omedelbart när jag ser bilden.
-
Barnes & Noble är en jättelik bokhandelskedja med många filialer över en stor del av USA. Opersonligt? Ja, det kan tyckas så men jag uppskattade väldigt det enorma utbudet av så gott som allt i bokväg (smalt som brett) och det man inte hade beställde man tjänstvilligt in (utan extra kostnader och med mycket snabb service). I den här bokhandeln hade personalen sin egen hylla där de fick rekommendera speciella favoriter- alltid roligt att botanisera där. Det fanns en stor rea-sektion med många goda böcker som slumpades bort till förmånliga priser.
-
Ett litet café kunde man också njuta av- med gott starkt kaffe och saftiga muffins och andra läckerheter (i USA gillar man som bekant sötsaker). Det var bara att ta en bok och sätta sig och se ut över det aldrig sinande folkhavet. Tidskriftshyllan var välfylld och med bekväma stolar-helt OK att sätta sig ner och bläddra. Stolar fanns det för övrigt gott om i affären- mjuka, härliga sådana- att sjunka ner i mellan hyllorna.
-
I Walpole Mall finns dessutom JoAnns "craft store" och en special- butik för Yankee Candles... det gör inte det hela sämre.
-
En annan bokhandel, av ett helt annat slag, var (för den finns inte längre, tyvärr, tyvärr) det lilla mysiga antikvariatet Moby Dick på Prinsgatan (först) och Plantagegatan (sedan) i Göteborg. Till tonerna av jazzmusik och till doften av väl inrökt inredning kunde man rota runt bland välfyllda hyllor.. insuttna soffor var inbjudande att slå sig ner i och läsa lite i de fynd man gjort. Här hittade jag många gamla och ofta bortglömda storheter- Marie Corellis böcker till exempel.

1 kommentar:

Bibliophilia sa...

Gud vad sugen jag blev på att resa till USA!