söndag 1 mars 2015

Inspiration från LireMarilynne Robinson är en intressant författarinna- hennes roman Gilead (2004) finns i svensk översättning. "Home" kom ut år 2008 (ännu inte översatt till svenska). Den senaste romanen från Marilynne Robinsons penna har fått titeln "Lila" och den har översatts till (exempelvis) både danska och franska.

Marilynne Robinson skriver med stort djup och hon kan sitt lands historia och även bibelns. Lila blir jag hur som helst rejält nyfiken på.


Här är en bok som snarast borde översättas (eller så skulle varje lands författare sätta ihop en egen version) - " Vi är Charlie"- här skriver hela 60 författare om vikten av det fria ordet och man använder sig också av textutdrag från klassiska texter av Voltaire, Victor Hugo, Beaumarchais med flera).


Ali al-Muqri är en jemenitisk författare som tidigare har kommit ut med flera romaner (några har fått stor uppmärksamhet )Nu har han skrivit om kvinnornas Jemen. Det lär inte vara upplyftande läsning men inte desto mindre synnerligen angelägen litteratur.


Sist men inte minst- jag läser att det har kommit en film som handlar om Anton Tjechovs liv som det såg ur år 1890 (det var då han gjorde sin resa till Sachalin bl a). "Anton Tchekov 1890"- upphovsman är René Féret. Undrar just om det blir någon visning i Sverige. Hoppas kan man ju.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

mindre biografer visar udda filmer ibland.

Ingrid sa...

Hannele: Jag saknar Hagabion!