söndag 15 augusti 2010

Väldigt roligt

har det varit att rota runt i bokhyllorna för att både hitta lämpliga begynnelser och slutord för att inte tala om inspiration till att gissa rätt hos alla de bloggar som lagt upp sina favoriter. Svårt som attan att leta sig fram- och för det mesta så gick jag bet.

-

Dessutom fick jag chansen att återknyta bekantskapen med "Tre män i en båt"- en jättefin liten bok som jag varmt rekommenderar till läsning å det snaraste. Den har över hundra år på nacken men den är precis lika rolig för det. (Bör inte läsas om man åker ensam på tåg/buss- risken är stor att man blir avkastad). Jag blir nostalgisk när jag håller mitt exemplar av boken i handen (ett gammalt slitet från Forumbiblioteket)- "Tre män i en båt" var en av min pappas absoluta favoritböcker och han älskade att läsa högt från den. (TV fanns inte i min barndom och radio-programmen orkade man väl inte alltid lyssna på- så blev det högläsning- det tackar jag för!) I kapitel fyra till exempel handlar det om ost....

-

" Ost i likhet med fotogen gör för mycket väsen av sig. Den vill ha hela båten för sig själv. Den genomtränger matförrådet och ger allting en ostig smak. Man kan inte avgöra om man äter äppelpaj eller pilsnerkorv eller jordgubbar med grädde. Det smakar ost alltihop. Det är för mycket lukt hos ost.

----

"Jag hämtade ostarna och tog dem med mig i en droska. Det var ett skrangligt åkdon, draget av en spattig, ledbruten sömngångare, som ägaren i ett utbrott av hänförelse kallade häst. Jag lade ostarna på taket och vi skramlade iväg med en fart som skulle gjort en ångvält blek av avund. Allt gick glatt och trevligt som en likprocession ända tills vi nådde hörnet av gatan. Där kom en lekfull vindpust och blåste ett moln av ostlukt rakt i näsborrarna på vår eldige springare, Han vaknade, gav till en fasans fnysning och skenade iväg med en hastighet av tre kilometer i timmen. Vinden var alltjämt akterlig, och innan vi nådde slutet av gatan hade han kommit upp i fart av nära fyra kilometer i timmen, lämnande krymplingar och medelålders matronor långt bakom sig."

-

Vi får sedan följa huvudpersonens vedermödor med osten- som bland annat ska transporteras på tåg....

Bilden från Wikipedia.

8 kommentarer:

Klotho sa...

Började också på lite omläsningar. :) Mitt exemplar av Three men in a boat har tryckt Hallsbergs Skolbibliotek på försättssidan och härrör från en auktion när en skola skulle stängas ner. Jag gick och suktade efter några av banankartongerna fyllda med böcker som pappa fick ropa in åt mig (jag var tolv så jag vågade inte riktigt upphäva min stämma i större sammanhang). Det var ett femtiotal böcker som jag läste mig igenom, bl a denna bok.

Ingrid sa...

Åh så härligt- auktion... lådor med böcker... jag kan känna din glädje och förväntan. Gjorde du fler bokfynd i lådan?

Vixxtoria sa...

Jag försökte läsa Tre män i en båt när jag var tretton eller så (eftersom personerna i de engelska böcker jag brukade läsa alltid tyckte det var så bra), men jag kom aldrig längre än ett par sidor. Men du påminner mig om att det är dags att göra ett nytt försök. Nästan 25 år senare kanske jag har vuxit i boken, haha!

För övrigt började jag läsa Bränt barn igår :-)

Och bilden är väl från Ostmarknaden som hålls varje fredag i holländska Alkmaar? (Jag har egna bilder därifrån – en upplevelse!)

Ingrid sa...

Jo men visst... man behöver nog några år för att växa in i en del böcker. Jag minns högläsningar om en getabock som hittade på hyss också- jag tyckte inte att det var så kul då- men nu gapskrattar jag åt dumheterna... det är något visst med engelsk humor.... Ostmarknaden - tror bestämt att det var i Alkmaar- var det bara Holländsk ost som såldes eller var det "internationellt"?

Vixxtoria sa...

Ingrid: Det vet jag faktiskt inte. Lite snabbgoogling och läsning tyder på att det bara är de lokala ostarna (marknaden håller bara på från första fredan i april till första fredan i september, och bara på fredagar, och då bara mellan 10-12.30, så så mycket internationellt hinner man inte med, gissar jag (och hittar ingen info om att det skulle vara internationella ostar dessutom).

Det är ett turistspektakel, och rätt kul att se på om det inte regnar.


Den här länken (på holländska) har fint bildspel av marknaden.

http://www.alkmaar.nl/portal/ipict/kaasmark.htm

Kolla särskilt hur man bär ostarna på särskilda "brädor".

Ingrid sa...

Tack för länken Vixxtoria- nu ska jag kolla på ostar!

Hanneles bok-paradis sa...

hihi, kul :)

Ingrid sa...

Hannele: det är en mycket småtrevlig bok och man skrattar gott!