torsdag 12 augusti 2010

The Glass Key


Dashiell Hammett skrev boken (är den inte fin i originalupplaga?) och 1942 kom filmen- en riktig filmpärla för övrigt som jag tittade på i går kväll medan regnet föll utanför fönstret och augustimörkret sänkte sig.
-
Paul Madvig (danskt namn, låter det som?) är en korrumperad politiker som försöker att ta sig in på bättre vägar- han slår sig samman med den högt respekterade Ralph Henry (Madvig är också intresserad av Henry's vackra dotter- Janet (spelad av den undersköna Veronica Lake) och gör vad han kan för att värva röster åt Henry i det kommande valet. Madvigs "skumraskiga" förflutna är dock inte så lätt att bara lägga undan. Henry's son mördas- Ed Beaumont (Madvigs "consiglieri") spelad av en ung och stilig Alan Ladd- träder in på scenen och försöker att bringa ordning i det kaos som uppstår. Väldigt spännande och med många "twists and turns". En verklig "film noir"- otroligt välspelad och lagom lång (en och en halv timma).
-
Tack Sara för tipset.

6 kommentarer:

Lennart Erling sa...

Filmerna var bättre förr... Jag har en Bogart-box och The Maltese Falcon ser jag åtminstone två gånger om året.. Tack för tipset om fina noir-filmer!

Sara BE sa...

Var så god! Vad roligt att du gillade den! Det finns så många fina detaljer i filmen. Jag var särskilt förtjust i William Bendix som skurk.

Ingrid sa...

Lennart: Jo... de var bättre förr.. filmerna. Det tycker jag också. Den där Bogart-boxen ska jag kolla lite på- Jag har Casablanca och The African Queen (och jag kan se båda två nästan hur många gånger som helst). Sara: Jag gillade väldigt mycket! Bendix var obetalbart otäck- "You are a heel"... etc.

Hannele på Hisingen sa...

så ska böcker se ut

snowflake sa...

Jag gillar också det där att filmerna ofta bara är en och en halv timme. Det räcker! Allting man vill ha hinner ju sägas/berättas/visas under den tiden.


By the way, antalet inlägg på din startsida blir bara färre och färre... tänker du till slut vara nere i ett enda så att man aldrig törs missa att besöka dig varje dag? ;-)

Ingrid sa...

Hannele: Ja, tänk om man kunde få se flera sådana omslag... kanske kunde man trycka upp lite nyutgåvor av "di gamle"....
Snowflake: Absolut- det räcker med en och en halv timma- de moderna filmerna drar ofta iväg mot en bra bit över två.. lite segt blir det oftast- inte någon fördel i alla fall. Det är en konst att uttrycka sig koncist. Hmm- nja... jag får nog bättra på statistiken lite... :-) (tack!)