söndag 22 augusti 2010

En avstickare

Igår var jag på utflykt med "sightseeing" till den stora staden Trelleborg. Söderslätts bokhandel är ganska trevlig att gå in och "rota runt i"- jag kom hem med pocketupplagan av Björn af Kleens bok. (Jag har länge velat läsa den och den finns aldrig inne på biblioteket). Om den svenska adeln och dess besvär att vidmakthålla sin makt genom jorden... (fideikommisser )handlar det om i synnerhet. Fast... besvär och besvär... det verkar gå lekande lätt att hålla fast vid de där utdaterade institutionerna. Intressant läsning är det hur som helst och jag har ganska många sidor kvar.
-
Björn af Kleen inleder boken med några sidor om Evelyn Waughs "Brideshead Revisited"- temat: en aristokratisk familj på väg mot undergången. Hur står det till med den svenska aristokratin? Ja, om det ska jag läsa i "Jorden de ärvde" (jag misstänker att undergången är långt borta....)

5 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

trevligt intressant fynd

snowflake sa...

Hörde du hans sommarprogram? Det handlade mycket om arbetet med boken, och efterspelet när folk var förbannade. Folk= intervjupersoner.

Ingrid sa...

Hannele:Boken är mycket intressant! Snowflake: Tyvärr missade jag hans sommarprogram- det hade jag gärna velat lyssna på. Jodå, det förvånar mig inte att intervjupersonerna var förbannade- men de kan gott bli föremål för granskning (tycker då jag).

snowflake sa...

Det ligger kvar ett tag till ifall du får tid och lust. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=3713762

Ingrid sa...

Tack för tipset, Snowflake!