tisdag 17 augusti 2010

O, forna tiders kvinnor!


Att tala om er är som att tala om himmelriket: idel skönheter voren I, idel ljus. (Ja, det är ingen gissningstävlan- citatet är från Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf).
-
Det är mycket dåligt väder här i södra Skåne just nu (skyfall) och jag misstänker att många kommer att drabbas av översvämningar och har man tak som inte håller god kvalitet ... ja då kan det bli lite extra dusch också på sina håll. Det är nog tur att det finns rot-avdrag. (och där tar det slut på alla eventuella politiska diskussioner- denna blogg är en bok-dito). Dåligt väder ger hur som helst extra tid att leta i bokhyllorna.
-
Så till saken... kvinnor från förr. I min hand har jag "En radikal herrgårdsfröken" en bok där huvudpersonen förvisso är Elisabeth Tamm- men bipersonerna är många och mycket färgstarka. Jag ska göra en omläsning- inspirerad av Vixxtorias läsning av Elin Wägner och Hermias läsning av/om Ann Charlotte Leffler. En radikal herrgårdsfröken är skriven av Hjördis Levin och den kom ut år 2003 (Carlssons förlag)
-
Kapitel åtta handlar om "Den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad" som öppnades i april 1925. Här var de med... Honorine Hermelin, Emilia Fogelklou, Kerstin Hesselgren, Ada Nilsson och även Elin Wägner.
-
" Skolan vill ge sitt bidrag i arbetet för att bakom vårt medborgarskap måtte stå självständiga och ansvarsfyllda människor. Skolan måste arbeta genom att samla människor från olika arbetsfält och livsområden, från landsbygd och städer, till gemensamma studier och ömsesidigt utbyte. Den vill söka sambandet mellan handens, hjärnans och hjärtats arbete, mellan hemmets värld och samhället, mellan den enskilde och det allmänna."
-
Bland kursdeltagarna fanns bland andra Moa Martinsson, Herta Wirén (hennes bok "En bit bröd med Anna" tycker jag är väl värd att läsa) och Siri Derkert.
-
Skolan fick inga statliga eller kommunala bidrag och på så sätt var ledningen fri att utarbeta kursplanerna på det sätt den önskade. (Vissa stipendier erhölls).
-
"Men fröken Tamm väl känner
och vet vad hon vill göra.
Hon räknar oss som vänner
och låter sig ej störa.
-
Biblioteket gömmer
av böcker sinom tusen.
Musiken ingen glömmer.
Som klara stjärneljusen
så strålar Barbros öga.
-
(utdrag ur "Hos Elisabeth Tamm" av Sofia Paulsson (diktsamlingeh heter Fogelstadsblomster).
-
Hjördis Levins bok är på över 400 sidor- den innehåller väldigt mycket av svensk kvinno/kulturhistoria- och den är välskriven och inte särskilt svårläst eller tung.

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Åh, jag vill läsa om Lagerlöf också. Att läsa bokbloggar är så dumt! :-)

Hur var det, hade du läst Ulrika Knutssons fina lilla bok Kvinnor på gränsen till genombrott? Där finns rätt mycket om Elisabeth Tamm (och kretsen kring henne).

Ingrid sa...

Jag har läst om Kvinnorna på gränsen till genombrott- den var mycket bra! Åh, dessa kvinnor från början av seklet... de upphör inte att fascinera. Jag letade helt förgäves efter Elin Wägners alster på biblioteket (men de kanske finns på magasin, jag kunde ju ha frågat....)