fredag 13 augusti 2010

Amelie PosseEN HELIG ED!


-


Vi lofva härmed att icke blott vara barndoms- och ungdomsvänner, utan att i hela vårt lif alltid vara aldra bästa vänner- trots ALLT, både giftermål, barn o.d.


-


Lund den 15 november 1898


-


Amelie Posse -Madeleine Bennet

Marsvinsholms slott (fr. Wikipedia).
-
Denna vänskap kom dock att prövas osedvanligt hårt. Madeleine "övertog" senare i livet Amelies man, Andreas Bjerre- och det tog många år innan det kom till en försoning mellan vännerna.


-


Madeleines första äktenskap var olyckligt och hon längtade efter frihet- hon förälskade sig i Andreas Bjerre (som då var gift med Amelie Posse) under ett av hans besök på Marsvinsholm (det var där Madeleine bodde). Skilsmässorna på båda håll blev klara år 1911 och så fick Amelie gå vidare på egen hand. Så småningom kom Amelie att känna tacksamhet mot Madeleine för att hon "gjort den största tjänst någon kunde göra mig". Madeleine dog redan 1927- då var hon en bruten kvinna.


-


Från "Kring kunskapens träd" hämtar jag dessa rader - Amelie skriver om sin konfirmation- som var en stor prövning för henne-


-


" Efter upplevelserna i samband med konfirmationen blev jag snart en lika brinnande ateist som jag tidigare varit religiös. Någon ljumhet kom inte ifråga, vare sig i det ena eller det andra fallet- bort det!


-


Det blev ett slags ny religion för mig att hädanefter försöka leva så att varje sekund av nuet blev bräddfylld av innehåll- att aldrig tappa bort en dyrbar och oersättlig dag och att inte förskjuta livets mening till någon problematisk existens bortom dess gränser. Just här och just nu skulle det levas och det blev inte lyckligare eller innehållsrikare än man själv gjorde det."


-


Det är visa ord av en femtonårig tös.....


2 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

det var känslor det

Ingrid sa...

Ja, starka känslor, verkligen.