onsdag 25 augusti 2010

Ett något större projekt...

Herman Bangs "Tine" är en kärlekshistoria med stark anknytning till dansk-tyska kriget av år 1864. Jag har länge velat läsa just den boken - bakgrundsmaterial har jag också.... "Slagtebaenk Dybböl" är en dokumentär skildring av kriget- skriven av Tom Buk-Swienty. Utgiven på Gyldendals förlag. På svenska finns "Spelet om Schleswig-Holstein" av Mats, Lars och Sven Dahlbom. (Där ges ett vidare perspektiv).
-
"Slaget havde en ejendommlelig skönhed over sig. Mod öst kunne man se morgonsolens stråler kaste glans over Dybböl Banke. Til höjre langs sundet rejste enorme rögsöjler fra de braendende hytter ved Ulkeböl Vestermark sig lodret op i himlen. På vaenstre side så man Vemmingbunds skraenter langs kysten indhyllet i tågen fra de snehvide eksplosionsskyer, som uafladeligt blev udspyet fra batterierna på Broager. Fra bakkens fod blitzede der konstant et baelte af flammer; den klare, blå himmel og det rolige, mörkeblå hav omrammade dette billede af ild og flammer og rög, som udgjorde et storslået skue. Larmen var frygtingydende, mere öredövende, end jeg nogensinde tidligere havde hört det. (Edward Dicey, brittisk krigskorrespondent, Dybböl den 18 april 1864. Från "Slagtebaenk Dybböl" av Tom Buk-Swienty)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad säger du om Allt flyter
av Vasilij Grossman? Nyss återutkommen, tydligen en klassiker, har du läst den eller hört talas om den?
I Hotell New Hampshire av John Irving finns ju begreppet med som Sorg (hunden) flyter, och jag har funderat på det sen dess. Finns svaret i denna bok tro......????

violen

Hanneles bok-paradis sa...

man läser en bok, lär sej nytt och blir nyfiken på att bara fortsätta..

Ingrid sa...

Violen: Jag kände inte till "Allt flyter" tack för tipset- har kollat lite på den och känner att jag vill läsa. (Grossmans reportage om kriget har jag länge velat läsa- men det har ännu inte blivit av). Hotell New Hampshire fanns i min bokhylla men jag har fört en väldigt kringflyttande tillvaro och då försvinner mycket... tyvärr... och minnet är heller inte vad det har varit...Intressant med "Allt flyter"- jag tänker på Herakleitos också.
Hannele: Nyfikenheten är den största drivkraften- helt klart!