måndag 28 oktober 2019

Sankt Sigfrids stad

Växjö domkyrka (lånat foto)

Helgen gick i gammal vänskaps tecken med ett möte mellan två boplatser. Det blir extra trevligt då och man får tillfälle att tillsammans utforska något nytt. I år valde vi Växjö som träffpunkt, mitt i Mobergland och med skog och sjö i kulisserna. Domkyrkan är ganska liten till omfånget men så vackert utsmyckad med glaskonst i alla regnbågens färger. Länge stod jag och betraktade ” Livets träd”

Foto: Bernt Fransson
och altaret som lyser upp hela kyrkorummet. Utvandrarnas hus var till största delen stängt för renovering men Vilhelm Mobergs skrivarstuga fick man tillgång till och så steg vi in i en annan och magisk värld- ett rum fyllt med gamla foton, stort skrivbord och en Remington (skrivmaskin). Moberg var en stridbar och rakryggad man men det kostar på att säga sin uppriktiga mening. Jag läser just nu ” Du tror väl att jag är död- Vilhelm Mobergs brev 1950-1973” , en bok som är omöjlig att släppa och en bok som ger en god bild av Moberg och hans tankar. I brevurvalet finns åtskilliga epistlar till vännen Eyvind Johnson - en vänskap som fick utstå åtskilliga prövningar genom åren- men fast stod den likväl.
Efter en mycket givande helg är jag tillbaks i vardagen men idag blir det ett besök på biblioteket för att ( förhoppningsvis) låna hem ”Mannen i skogen” Jens Liljestrands Mobergbiografi.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

lyssnade på Jens Liljestrand när han besökte biblioteket.