tisdag 22 oktober 2019

Generation 98

Pio Baroja ( av Joaquin Sorolla).

Generation 98 är namnet på författargrupp som uppstod i det spansk-amerikanska krigets kölvatten. I det kriget förlorade Spanien flera av sina besittningar och landet ” krympte ihop”.  Generation 98 kom att stå för något nytt i spansk litteratur - och modernismen började göra sitt intåg. En av författarna i gruppen var Pio Baroja (1872-1956) som började sitt yrkesliv som läkare men sedan ganska snabbt kom att helt ägna sig åt litteraturen. I ’All världens berättare” beskrivs han som en av Spaniens genialaste prosaberättare och som en arvtagare till de klassiska pikareskromanernas författare.
Jag har läst novellen ” Den rättrådige” som är en berättelse om hyckleri och självtillräcklighet. Här delas vassa nålar ut både mot kyrka och samhälle och den rättrådige ( en ung präst) tvingas bort från sin tjänst. ” Javier plågades av att ta emot bikt. Han tyckte inte om att stå innesluten som i ett trångt skåp, och alla dumheter, struntsaker, hycklade samvetskval och yttringar av ohämmad egoism gjorde honom betryckt ända in i själen.”  En bikt kommer tyvärr att bli fader Javiers fall så småningom.
Pio Baroja hörde länge till en av Spaniens mest lästa författare. Tyvärr finns bara ett fåtal av hans verk översatta till svenska - något mera i engelsk tappning men då ofta av äldre datum. Lite tråkigt, tycker jag som inte behärskar spanska. Jag har tröstat mig med Camilo José Celas ” Resan till Acarria”- inte riktigt samma sak, förstås....

Inga kommentarer: