lördag 1 april 2017

Furste av Norden

Kristian II i fångenskap på Sönderborg slott. Målning av Carl Bloch.

Det är farligt att gå in i bokhandlar för det kan bli rejält kostsamt. Den lokala boklådan har bytt skepnad (till det mycket bättre och större) och hyllorna var fyllda med frestelser vid mitt besök igår.  Jag gjorde som Oscar Wilde - jag föll för dem (frestelserna alltså) och hem kom jag med två böcker från historiehyllan. Den ena var Erik Petterssons "Fursten av Norden Kristian Tyrann". Erik Pettersson försöker göra en objektiv analys av mannen och kungen vilket inte kan vara särskilt enkelt, källorna är ofta bristfälliga.

Jag har inte hunnit läsa ut boken ännu men hittills, efter cirka hundra sidor, är jag inte besviken. Så småningom ska jag försöka få ihop några rader om denne märklige monark. Kristian den gode kallades han för i Danmark (åtminstone bland mina släktingar på andra sidan Sundet) men här i Sverige är Kristian för evigt förknippad med Stockholms blodbad och så har han blivit tyrannen över alla andra. Det är segrarna som skriver historien, som bekant. Sanningen brukar ligga någonstans mitt
emellan.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

två böcker var det. vilken var den andra? frestelser ska en i regel falla för så en slipper ångra sig

Ingrid sa...

Mrs C: Den andra ska jag skriva om snart men det var historiehyllan som frestade mig svårast.... och visst har du rätt. Det är bättre att ångra det man gjort än det man inte gjort.