torsdag 28 augusti 2014

Den sista sommaren eller när solen gick ner över Europa


Jag läser "The Fateful Year- England 1914" av Mark Bostridge. (Boken utgiven av Penguin just i år) och fastnar direkt i kapitlet som har titeln "Premonitions". Jo, man anade nog vad som komma skulle och det hade länge funnits starka underströmningar av tysk-skräck. 

Litteratur som spädde på stämningarna fanns det gott om. År 1906 kunde man läsa William Le Queux's roman "The Invasion of 1910" som följetång i Daily Mail (den var då Storbritanniens mest sålda tidning med över en miljon exemplar i cirkulation varje dag). Invasionen som det berättas om i romanen är naturligtvis tyskledd och Le Queux tjänade massor av pengar på sin bok. Däremellan fortsatte han att varna engelsmännen för ett kommande krig och han såg tyska spioner nästan överallt. Skräcken började sprida sig och anta paranoida former. 
Howards End av E M Forster kom ut  1910 (och har filmatiserats) handlar inte direkt om den pyrande politiska situationen men Forster skriver i boken att England och Tyskland kommer att gå i krig med varandra. Han fick givetvis rätt.


Erskine Childers (avrättad år 1922 av fristatarna i det irländska inbördeskriget) skrev den bästsäljande "The Riddle of the Sands" (Sandbankarnas gåta i svensk översättning). Boken kom ut redan år 1903 och den klassificeras som spionroman. Handlingen är förlagd till de frisiska öarna.  Man kan faktiskt hitta Sandbankarnas gåta på biblioteken än i dag (den har kommit ut i nyare versioner).

Detta är bara ett litet smakprov på vad som lästes under den här sista sommaren- innan mörkret sänkte sig. Jag kommer att fortsätta med mina nedslag i Mark Bostridges utmärkta årskrönika.

Inga kommentarer: