lördag 16 augusti 2014

Gamla kondis (nostalgi)Efter att ha flackat runt Skåne under ett antal veckor skulle jag vilja skriva en liten hyllning till de gamla och anrika konditorierna. De som har lyckats klamra sig kvar i all konkurrens från moderna kaffebarer och snabbmatsställen.

På biblioteket hittade jag den perfekta boken för kondisnostalgikern (och jag hör till den skaran)- "Kondisboken" av Maria och Johan Kindblom (från 1996 och utgiven på Albert Bonniers förlag). Urvalet kan man kanske diskutera för nog saknar jag en hel del (var finns t ex Malmös Hollandia och Fahlmans i Helsingborg?) Men- för den kaffesugne finns det ändå en lång rad tips och beskrivningar/berättelser om konditorier från norr till söder (mest i söder).

Själv kommer jag att minnas den underbara napoleonbakelsen jag intog på Pedersens konditori i Simrishamn (interiören kanske inte är den mysigaste men urvalet av bröd och bakverk gillade jag skarpt. Var hittar man napoleonbakelser idag?) Fahlmans i Helsingborg är stort, välbesökt och fyllt av läckerheter- och Mariakonditoriet i Ystad var också en trevlig upplevelse och en skön och vilsam oas för den trötte vandraren. I Landskrona hittade jag tillsammans med väninnan Trädgårdskonditoriet och det hade den där gamla inredningen som man så ofta saknar idag.

"Kondisboken" är snart 20 år gammal- jag citerar "I början av sextiotalet fanns nära 5000 konditorier och bagerier i landet- idag finns bara cirka 1300 kvar. Undrar hur den siffran ser ut idag (och då menar jag hur många av de gamla ställena som har överlevt.)

Länge leve de gamla kondisen.2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

ja, det är trevligt med riktiga, gammaldags kondis. napoleonbakelser finns, men ofta lätt förvanskade. och då är jag heller utan

Ingrid sa...

Mrs C: Jag hoppas att de där gamla kondisen får leva kvar. De är så väldigt trivsamma!