onsdag 27 augusti 2014

Ännu en roman av Elizbeth Bowen


Den nu snart gångna sommaren har  gått mycket i engelsk tappning för mig och jag är mycket nöjd med att ha återstiftat bekantskapen med Barbara Pym och Elizabeth Bowen- och framför allt för att jag har "hittat" flera fina romaner av dem.

Det är inte alltid det lättaste att skaffa äldre litteratur- biblioteken gallrar och har gallrat- antikvariaten har ibland inte heller det man söker efter och jag tycker att Bokbörsen är lite bökig att använda ibland (men jag är ju gammalmodig och opraktisk, kan tänka). Hur som helst- Elizabeth Bowen's "Friends and Relations" hamnade till slut på mitt läsbord och det var med en viss ledsnad som jag skilde mig från den.

"Friends and Relations" är inte översatt till svenska, den kom ut år 1931 och tillhör kanske inte en av de mest kända av Bowen's romaner. Synd, säger jag för det här är en pärla i typisk Bowen-stil. Elizabeth Bowen använder sig inte av de stora rörelserna- hon tycker om att antyda och att skapa mysterier. De mysterierna får läsaren klura ut själv i slutänden och någon definitiv lösning ges sällan. Det är det som är tjusningen.

I "Friends and Relations" hamnar man i ett getingbo men naturligtvis ser allt så lugnt och fint ut på ytan. Familjerna Tilney, Meggatt , Studdart och till viss del familjen Thirdman har alla gemensamma trådar som vävs samman - ibland löst , ibland så hårt att man befarar att väven ska spricka. I fokus står de två systrarna Studdart (Laurel och Janet) - båda vackra och eftertraktade på äktenskapsmarknaden. De hittar också var sin make och därmed sätts karusellen i gång. Laurels man, Edward, blev som litet barn mer eller mindre övergiven av sin mor (Lady Elfrida) när hon inledde en kärleksaffär med upptäcktsresanden Considine Meggatt. Janet Studdard gifter sig med Rodney Meggatt som råkar vara Considines arvinge (och brorson).  Spänningarna visar sig inte på allvar förrän tio år framåt i tiden då de båda systrarna är väl etablerade i sina äktenskap och med barn på vardera sidan.

En bifigur som verkligen fängslar läsaren (vilket porträtt, säger jag bara!) är den mycket originella (om än inte sympatiska) Theodora Thirdman. Denna unga dam kan konsten att skapa intriger och att tänja på de flesta gränser.

Precis som bloggaren Book Snob säger jag- jag är arg för att jag inte läst mera av Bowen tidigare! Här länkar jag till Book Snobs innehållsrika recension av Friends and Relations.

2 kommentarer:

Sanna sa...

Jag hade inte ens hört om henne! Din blogg är som vanligt en guldgruva.

Ingrid sa...

Tack ska du ha Sanna!!