onsdag 4 januari 2012

På resa med Denton Welch






Jag har läst ut "Maiden Voyage" av Denton Welch. Illustrationerna i boken har han själv gjort- och den är tillägnad ingen mindre än Edith Sitwell som var hans beskyddarinna.



Det är svårt att läsa utan att påverkas av det sorgliga öde som författaren fick. Bara 20 år gammal råkade han ut för en svår olycka (han blev överkörd under en cykeltur) och fick tillbringa resten av sitt korta liv i rullstol. Han dog bara 33 år gammal i sviterna av olyckan. En lovande konstnärskarriär fick avbrytas - i stället började Denton Welch skriva. I svensk översättning (Panache-serien) finns hans "Ljuva ungdom" (numera bara tillgänglig via antikvariat och bibliotek).



Jag läser att alla hans böcker var av självbiografisk prägel- "Maiden Voyage" är inget undantag. Här kretsar berättelsen kring hans flykt undan internatskolan "Repton" (där pennalismen frodades) och 30-talets Kina. Dentons far var en välbärgad gummihandlare, bosatt i Shanghai (Denton miste sin mor vid 11 års ålder) .



Så här lyder inledningen: " After I had run away from school, no one knew what to do with me. I sat in my cousin's London drawing-room, listening to my relations as they talked. I did not know what was going to happen to me. The week before, instead of catching the train to Derbyshire, where I was at school, I had taken a bus in the opposite direction".



Det visade sig vara ett snilledrag att rymma från skolan- visserligen gav rymlingen upp efter en vecka men då hade han vunnit en rejäl portion respekt för sitt tilltag och han hade dessutom visat att han menade allvar- han skulle inte låta sig tvingas. Det kom till en kompromiss- Denton gick med på att avsluta denna för honom sista terminen mot att han sedan skulle få resa till sin far i Shanghai.



Boken delas in i tre delar- del ett handlar om tiden i England- på rymmen- och så sedan på Repton. Det är en mycket iakttagande och känslig pojke som framträder på den egna paletten. Människor och miljöer skärrskådas in i minsta detalj- både med konstnärens ögon och med författarens psykologiska blick.



"I opened my window and leant out. The frost had made the white paint glisten. It is Christmas Morning, I thought; and I've just run away from the first person who's ever shown any interest in my soul."



I del två beskrivs resan (den var lång på den tiden- med båt) till Kina. "Everything was the same and yet everything was changed. I was going away." Med som sällskap är den äldre brodern Paul som också ska tillbringa en längre tid i Shanghai. Det är en resa som förflyter lugnt och det är spännande att läsa om platserna och intrycken från dem- Suez-kanalen är "ljudlös" och med mjuk öken på båda sidor- himlen är mörkt blå. Aden har samma färg som insidan av en eldstad- brunaktigt lila.



Sista delen handlar nästan uteslutande om vistelsen hos fadern i Kina- Denton får klara sig mycket på egen hand eller i sällskap av andra vuxna- fadern är upptagen med sitt och även om han är vänlig och förstående är han mycket frånvarande. Kina måste ha varit en skrämmande värld för en västerlänning på den här tiden. Utlänningar "foreign devils" sågs så klart inte med blida ögon och smutsen och förfallet fanns över allt. Welch förmedlar sina intryck på ett mycket ingående sätt- det är som om man själv befann sig mitt inne på den där opiumhålan (med tillhörande bordell).



Jag tyckte mycket om "Maiden Voyage" den framträder som en stor och detaljerad väggmålning- från en annan tid- och med spåren av en känslig och mycket begåvad ung man.



Min upplaga av boken är utgiven av Penguin books (Penguin Travel Library). 1983 års utgåva. En mycket utförlig recension av Welchs verk (och även Maiden Voyage) kan man hitta HÄR hos The Independent.

Inga kommentarer: