tisdag 10 januari 2012

Mera franskt: Philippe Claudels "Grå själar"

Ja, jag vet. Det här är inte hans senaste- "Grå själar" kom ut 2003 (i svensk översättning 2006) och belönades med Prix Renaudot. Jag har tagit god tid på mig med läsningen.... nu är boken borta från den vanliga bokhandeln dessutom.

Kusligt bra, är den här romanen. Handlingen tilldrar sig i en liten stad i östra Frankrike och det stora kriget pågår för fullt. (Första världskriget). Från den närliggande fronten kan man höra kanonernas muller och soldaterna tågar ibland på gatorna. En polisman (utan namn) ser tillbaka på den här tiden och intrycken och tankarna silas genom hans medvetande.

En tioårig flicka hittas mördad (strypt) i snön en kall decemberdag år 1917. Flickan heter "Belle" (och kallas för Belle de jours). Så följer en sällsam väv - sammansatt med hjälp av några av stadens invånare- här möter vi Destinat- åklagaren, den blodtörstige- han som verkar sakna känslor och som lever i så gott som total isolering på sitt slott- och domare Mierck som varje dag sitter och smörjer kråset på stadens värdshus (som för övrigt innehas av Belles far). Kring Destinat kommer mycket av handlingen att kretsa. Vem är han egentligen och vad har han för hemligheter? Det kommer vi att få reda på.

"Jag har aldrig sett vare sig skitstövlar eller änglar. Ingenting är bara svart eller bara vitt, det är det gråa som vinner. Det är samma sak med människorna som med deras själar.... Du är en grå själ, vackert grå, som vi alla....."

Det susar en ödslig vind genom sidorna, en ensam vind... och människorna är förvisso grå för inget är svart eller vitt i den här boken (precis som i verkliga livet).

"Grå själar" är inte bara en kriminalgåta - det är en historia om livet och dess irrvägar. Jag kan bara hålla med kritikern på Le Monde " En suverän roman av en äkta konstnär".

5 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag minns att jag var väldigt tagen av Grå själar när den kom. jag tyckte att den var otroligt bra. den borde åtminstone finnas i pocket

Ingrid sa...

Mrs C: Det är en mycket gripande bok och nog är det synd att så många böcker försvinner så snabbt från bok (nät)handelsdiskarna...

Nattens bibliotek sa...

Jag hittade Grå sälar på Stadsmissionen för några månader sedan men jag lyckades inte komma in i boken så den blev inte utläst. Jag var nog inte på humör, jag försöker igen:)

Hanneles bokparadis sa...

jo, böcker försvinner, fort

Ingrid sa...

Nattens bibliotek: Jag förstår precis vad du menar- det har tagit mig ett par år att komma in i boken :-) (men den är värd ansträngningen!)

Hannele: Alldeles för fort, tycker jag :-)