onsdag 18 januari 2012

Deerbrook av Harriet Martineau

"Deerbrook" var Harriet Martineaus första och enda roman. Det tycker jag är mycket synd för hon hade verkligen alla förutsättningar att bli en ny Jane Austen. "Deerbrook" har mycket av "Sense and Sensibility" över sig och den handlar om den lilla världen (som också är en spegel av den stora).

Det händer inte så mycket i det lilla sömniga samhället Deerbrook och när två unga kvinnor- Hester och Margaret Ibbotson anländer från Birmingham går djungeltelegrafen för fullt. Hester och Margaret, som nyligen blivit föräldralösa blir inhysta hos de avlägsna släktingarna Mr & Mrs Grey som har en ledande ställning i byn. Rivalerna om bybornas gunst- familjen Rowland- bor alldeles intill och i porträttet av Mrs Rowland har Martineau verkligen lyckats att frammåla den typiska intrigmakerskan och sladdertackan (som varje småsamhälle brukar innehålla).


Så smids ränkerna undan för undan- och kärleken spirar- vem ska få vem och hur ska det gå? Olyckor, hotande fattigdom, fnurror på trådar, pöbelupplopp och naturbeskrivningar- jo, jag tycker om blandningen. Det finns också gott om filosofiska betraktelser. Boken är på över 500 sidor men jag tycker inte att den är långsam att läsa, inte alls. Jag dras in i det där småttiga och ibland "småputtriga" livet- för det känns äkta- så var det ju, föreställer jag mig. Både Margaret och Hester är "verkliga" kvinnor, fint avbildade med alla brister och förtjänster.


Den här romanen hade mycket väl kunnat bilda underlag för en TV-serie och jag tror att den hade blivit mycket framgångsrik. Tyvärr är Harriet Martineaus namn skrivet i "glömmeboken" och därför kan man nog inte hoppas för mycket....


Romanen kom ut 1839. Min utgåva är daterad 1983 och den ingår i serien Virago Modern Classics.

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

har hon skrivit om ekonomi...?

Ingrid sa...

Hannele: Det har hon. Jag tror att det är det hon är mest berömd för.