måndag 7 november 2011

Sju år av Peter StammDet var ett intressant möte- och jag hoppas "paa gensyn" för Peter Stamm är en författare värd att lägga på minnet. Han är schweizare och deltog vid bokmässan i Göteborg tidigare i år.

Thorén & Lindskog förlag har nyligen gett ut romanen "Sju år"- en roman som fått lysande recensioner både här i Sverige och utomlands."Sju år" har handlingen förlagd (mestadels) till 1980-talets Tyskland och i centrum befinner sig det "vällyckade" (materiellt sett) arkitektparet Alex och Sonia. De har det mesta som pengar kan köpa och har bra arbeten- de tillhör "det vackra" folket. Allt borde vara frid och fröjd- men så är det naturligtvis inte.Alex är en man som inte är nöjd med någonting- han saknar fotfäste i tillvaron och verkar lida av konstant livsleda. Redan som ung student träffar han Iwona, en oattraktiv och intetsägande ung kvinna från Polen som arbetar som bokhandelsbiträde. Iwona dyrkar Alex- hon är närmast hundlik i sin beundran och sin kärlek. Alex utnyttjar Iwona, ser på henne med förakt- men samtidigt kan han inte leva utan henne. När hon blir med barn tar berättelsen en ny vändning."Sju år" är en roman om mänskliga relationers enorma komplexitet och om människor som inte är vuxna nog att hantera just sina relationer. Ingen av de tre huvudpersonerna lyckas bryta den nedåtgående spiralen. Främlingskapet fyller sidorna. Sonja citerar Hermann Hesse " För att uppnå det möjliga måste vi ständigt försöka det omöjliga"- men hon använder orden enbart som en slags företagsfilosofi- lösryckta från sitt större sammanhang. Alex tycker bara att det är "en fånig devis". " Sonja stod bredvid mig och vi pratade om ett projekt vi arbetade med. Vi skulle kunna ha en motorbåt, sa jag. En yacht i Medelhavet, sa Sonja".


Kärlek och lycka låter sig inte jagas- och Peter Stamms roman är en modern bekräftelse på detta. Jag ser fram emot att läsa mera av denne författare.Arkitekten bakom den här byggnaden i Stuttgart är Le Corbusier. (fotot är lånat) (Han spelar en viss roll i romanen).


"Ljus och skuggor avslöjar formerna" (Le Corbusier).

3 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Kul att se att du också gillade Stamm!

Ingrid sa...

Lyran: Jag tyckte mycket om den boken och jag ska hålla ögonen öppna för Stamms senaste (tror att det är en novellsamling- är dock inte helt säker). Hoppas på svensk översättning. En verkligt intressant författare!

violen sa...

Har läst. Vilken bok!