torsdag 25 november 2010

Nostalgi- en tillbakablick...
En gång i tiden sände svensk television ett program som hette "Kvitt eller dubbelt" - man kunde delta om man var "specialist" på något speciellt område och högsta vinsten var 10 000 kronor (detta var i slutet av 50-talet och det var väldigt mycket pengar då). Serien blev väldigt populär och den gick under ganska många år. Den förste programledaren hette Nils Erik Baehrendtz.
-
Jag minns speciellt en dansk gentleman som tävlade i ämnet Napoleon Bonaparte. Under tävlingens gång blev han ansatt av programledaren som undrade om inte Bonaparte var en ganska otrevlig typ, diktatorsaktig- sådär- och om inte man då lika gärna kunde tävla i kunskap om Hitler? Svaret kom direkt : "Hitler? Han kom sgu fra rennestenen!!"
-
I klippet ovan är det Ulf "Hajen" Hannerz som tar hem storkovan. Året var 1957....

5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Jag har minnen från 80-talets Kvitt el Dubbelt... Känns som en annan tid..

På mitt bibliotek arbetade en av stortävlarna, Storveta eller Anna -Lisa Hillbom (kanske hon klippt ut ngt av recensionerna jag hittat...). En legendar här.

Ingrid sa...

Javisst känns allt detta verkligen som en helt annan tid. Jag känner igen "Storveta"- men kommer inte ihåg vilket som var hennes ämne? Det vet nog du? Jag ser att hon fått en park uppkallad efter sig också! Jag kan sakna de här programmen- de som finns idag är av en helt annan kaliber.

Anonym sa...

Det som "gjorde" program av typen Kvitt eller dubbelt, Hyland hörna, etc var ju att alla såg dem. Det var en förstasidesangelägenhet om en populär tävlande vann eller ej. Och för att vinna 10 000 måste man faktiskt vara expert - det var jättesvårt

Annika sa...

Visst minns jag Kvitt eller dubbelt i 80-tals versionen. Fast om jag inte är helt ute och cyklar så gick det en variant av det programmet för inte så länge sedan!?

I vilket fall som helst så minns jag hur imponerad jag var över allas kunskaper och hur hårt jag höll tummarna för att de skulle gå hela vägen. Det var dock långt ifrån alla som verkligen lyckades...

Ingrid sa...

Ja det var oerhört svårt att vinna 10 000 kronor- och många nådde aldrig ända upp. Visst var det så att det var ett program som alla bänkade sig framför (det gick väl på lördagkvällar?). Från de allra första säsongerna minns jag nog bäst Sigge Bock (astronomi) och en dansk yngre dam som var väldigt kunnig i grekisk mytologi... och detta var ju stora ämnen. Verkligen imponerande! Och Hylands hörna... ja, det programmet var det inte många som missade....