onsdag 3 november 2010

Corpus Delicti av Juli Zeh


Corpus delicti- en juridisk term med de två beståndsdelarna corpus = kropp och delicti = brott. (De spår ett brott lämnar efter sig.)


-


Juli Zeh har skrivit en dystopi som handlar om ett samhälle styrt av hälsofanatism. Vi befinner oss i mitten av det nuvarande århundradet (alltså inte avlägset....). Mia Holl är en ung, begåvad och mycket självständig kvinna i 30-årsåldern. Hon hade en bror- Moritz- och nu är han död. Mia sörjer och önskar bara få vara ifred med sina tankar. Det innebär att hon inte orkar med alla de hälsoföreskrifter som medborgarna i den här staten är pådyvlade (äta helt sunt, motionera etc- rökning är givetvis förbjudet- t o m att bita på naglarna bestraffas.... ). Staten kontrollerar att allt efterföljs- alla "slaggprodukter" från den mänskliga kroppen analyseras och hemmen ska vara välstädade och helt sterila. Inga bakterier får förekomma.


-


I det här samhället är det bara kroppens väl som betyder något- själen är totalt ointressant. "Die Methode" ("Die Methode ist die Vernunft") härskar- och chefsideologen heter Heinrich Kramer- en vidrigt obehaglig typ.


-


Mia ifrågasätter alltså "Die Methode" och blir fängslad och det blir rättegång. I handlingen förs vi fram och tillbaka i tiden och vi får lära känna Moritz (som av sina föräldrar kallats för "drömmare") och också förstå hans förhållande till systern. Juli Zehs roman påminner mig ganska mycket om en teaterpjäs- kapitlen är korta och "scenlika"- det är mycket dialog i den här boken. Språket är kyligt- och det passar utmärkt - det här handlar inte om något annat än en totalt känslobefriad värld- här är inte kärlek någon man pratar om- det är bara DNA-kompatibilitet som gäller i parförhållanden....


-


Jag tycker om den här boken för att den väcker tankar- och för att den tar upp ett viktigt ämne. Hur mycket frihet är man beredd att offra för en sund kropp? Vart är vi på väg i dagens samhälle (som förvisso blir allt mer kroppsfixerat)- Ska rökare få vård? Alkoholister? Överviktiga? Vad ska vara tillåtet- vilka gränsdragningar får finnas? Debatten är viktig att föra och det är viktigt att vara vaksam. Mycket viktigt.


-


"Ich stehe für das, was Sie in Wahrheit denken!", ruft Mia. "Ich stehe für das, was alle denken! Ich bin das Corpus Delicti."

-

Läs mera hos Snowflake , Jan i Varberg och Bernur som också har skrivit om boken.

2 kommentarer:

snowflake sa...

"Hur mycket frihet är man beredd att offra för en sund kropp?" -- det är ju själva kärnfrågan. Sååå intressant.

Och, den började som teaterpjäs! Visst kändes det? Särskilt i dialogpartierna.

Du som förstår tyska: om man söker på youtube på Juli Zeh och Corpus Delicti kommer det fram klipp från vad som verkar vara en föreställning av något slag, musiksatt uppläsning/ nån sorts multimediagrej.

Ingrid sa...

Snowflake: "Corpus Delicti" borde sättas upp som teaterpjäs här- så kanske det blir mera liv i debatten om frihet/sund kropp. Den är viktig att föra. Jag ska kolla på You-tube! Jag tycker att det var tråkigt att de "professionella recensenterna" inte nappat på det som kändes viktigt i boken- det var mest blaha-blähä...näää (tyckte jag).