fredag 12 november 2010

Cap Esterel av Tanja Langer

Tanja Langer är tillhör den grupp av författare som fått epitetet
" das Fräuleinwunder" (tjejundret) - i den gruppen finns också Karen Duve och Judith Herrmann. (Båda dessa författarinnors böcker (några ) finns översatta till svenska).
-
"Cap Esterel" (utgiven på Thorén & Lindskog förlag) är Tanja Langers debutroman och för den fick hon mycket god kritik i sitt hemland. Det är en nätt bok på cirka 130 sidor- handlingen indelas i korta kapitel- eller scener. (Tanja Langer har arbetat som regissör).
-
Det är tre personer som talar i berättelsen- tre röster som växlar och för handlingen vidare. Michel, den framgångsrike arkitekten- nu på semester i den lilla orten Cap Esterel på franska rivieran- Elisabeth, hans stora kärlek/passion som han träffade under en kort tid för ganska länge sedan och Hélène, modern som han söker efter. Dessa personers öden vävs skickligt samman av författaren och det som från början ter sig som ett mycket stort mysterium för läsaren blir gradvis en allt klarare skildring av människor av kött och blod- och framför allt känslor. Starka känslor.
-
Pusselbitarna faller på plats- en efter en- och Michel (som är huvudpersonen) kan gradvis lossa på knutarna till sin inre "trasselhärva". En tragedi spelas upp och får sitt slut- kanske inte lyckligt men dock med hopp om försoning.
-
"Cap Esterel" är en välskriven och stämningsfull bok- språket är poetiskt och färgrikt- det vilar ett "vackert vemod" över allt- och jag kan känna en längtan efter den där blekblå himlen, det skimrande medelhavet... klipporna ....som blir så levandegjorda i Tanja Langers roman.
-
Jag hämtar några citat:
-
"Passer le pas de l'Esterel", fortsatte han att läsa, "Att passera Esterel" hade blivit ett stående uttryck som innebar att göra en farlig, obehaglig resa."
-
"Liksom ett vattendrag för med sig/ängsblommor som slitits av,/så flöt min ungdoms dagar bort,/jag visste aldrig att det var det liv som gavs.
-
"Han blev varm och vid varje utandning strömmande en stilla sorgsenhet ut ur hans inre, ut i kvällen. Den rörde sig långsamt och klumpigt som en dansös som tar sina första steg efter en lång tids sjukdom, aktsamt och lite nervöst. Hon balanserade mycket försiktigt, lyfte armarna och försökte varsamt inta en position."
-
"Cap Esterel" var en mycket fin läsupplevelse och jag hoppas att det kommer fler svenska översättningar av Tanja Langers böcker.

Inga kommentarer: