torsdag 26 augusti 2010

Mitt förhållande till biografier


är gott- men så är jag väldigt mycket över 40 också... om det nu är åldern som avgör (och jag tror nog det, trots allt.)
-
På bilden ovan "Truth and Beauty" av Ann Patchett - en bok som vill hedra Patchetts vänskap med Lucy Grealy. Ann och Lucy möttes när de var 21 år och följdes åt fram till Lucys alltför tidiga död. Lucy - eller Lucinda Margaret Grealy blev knappt 40 år gammal- och hon fick ett svårt liv. Lucy drabbades av Ewings sarkom som mycket ung- och sjukdomen satte sig i ansiktet. Tuffa cellgiftsbehandlingar krävde sin tribut av den unga kroppen- och själen. Det här är en berättelse om stark och underbar vänskap. Vänskap som egentligen är kärlek i sin högsta potens. Jag berörs mycket av den här boken för också jag har haft just en sådan vänskap- med samma tragiska slut. Min vän hette Susan och vi möttes också unga (jag var också 21....)- Jag känner igen mycket i Ann Patchett's bok- också hur svårt det ibland kan vara att inte tappa taget om vänskapen... den prövas ibland mycket svårt. "Pettest of my pets" skriver Patchett på första sidan... och jag får tårar i ögonen... I korthet sagt- det här är en biografi eller vänbok med stor känsla- en bok som jag tycker att man ska läsa för att ta in en vänskap som varar i all evighet.
-
Om Mary Kingsley- forskningsresande i Afrika skriver Signe Höjer. En bok om en mycket viljestark och originell dam som var väldigt före sin tid i mycket. Mary Kingsley hade "lång viktoriansk kjol, höghalsad vit blus och en liten skinnmössa knuten under hakan"- Hon for omkring på kanot i Afrikas träskmarker- krokodilerna skrämde hon bort med en smäll med sitt paraply.
-
Det är precis ett sådant här liv/sådan här person som jag älskar att läsa om- någon som gör det som är mycket annorlunda.
-
"Och livet skrev" av Elise Ottesen Jensen- eller Ottar som hon också kallades. Jag är gammal nog att komma ihåg denna energiska dam som var mycket aktuell ända in på sent 60-tal. Elise Ottesen Jensen grundade RFSU år 1933. Hon kämpade som ett lejon för kvinnors rättigheter. Hennes självbiografi är verkligen läsvärd.
-
Flera biografier- ja, Maria Wines "Minnena vaknar" om hennes liv med Artur Lundkvist, tycker jag mycket om- Carina Burmans ganska tjocka lunta om Klara Johansson- K.J.-är mycket välskriven och gjorde att jag äntligen kom mig för att plocka fram min mammas gamla böcker av just Klara J-. "Reborn" av Susan Sontag är den otroligt fascinerande berättelsen om den unga, brådmogna Sontag. (tack till Snowflake för att hon skrev så lockande om denna bok!)
-

6 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Biografier har också börjat intressera mej, det är nog ålder, har en hög spännande kvinnor.. , Maria Wine läste jag en del på 1970-talet, kanske dags att damma av böckerna.

Ingrid sa...

Jo, jag tror som sagt att åldern bidrar till intresset- dvs stigande sådan.... :-) Maria Wine tycker jag också mycket om- väldigt fina dikter skrev hon.

snowflake sa...

Dog Lucy så ung?! Var det av sjukdomen?

Jag läste hennes Skärvor av ett ansikte för något år sen, och jag minns att vi pratade om både den och Patchetts bok då. Du berättade bland annat att Lucy ibland var svår att ha att göra med. (Inte så konstigt.)
Men jag hade inte förstått att hon dog så ung... Jag trodde att det fanns en kvinna med halvt ansikte därute nånstans fortfarande.

Och Patchett har jag ännu inte kommit till, trots många fina påminnelser hos dig och Paperback Lover och på andra ställen...

Ingrid sa...

Snowflake: Sjukdomen kom inte tillbaka men Lucy fick ju en oerhört tuff behandling för den och jag tror inte att man har så stora förutsättningar att leva ett långt och friskt liv efter det- och Lucy skötte sig väl heller inte (och det har jag verkligen full förståelse för)- har man gått igenom vad Lucy fick gå igenom vill man leva livet till det yttersta, inte gå miste om något- så må det vara i längden fördärvande. Man bränner sitt ljus i båda ändar (det hade jag också gjort, tror jag). Snowflake- jag tror att du skulle tycka mycket om att läsa Patchetts bok om denna starka vänskap- själv känner jag att jag måste läsa om...

Vixxtoria sa...

Jag tycker alla de här böckerna känns väldigt intressanta. Vad jobbig du är som lyckas intressera mig för en del människor som jag inte vet något om. Ann Pratchet har jag aldrig läst.

Ottar känner jag naturligtvis till (så där som man känner till såna som henne), men det skulle vara spännande att veta mer om människan bakom ikonen och den bild som det slarvigt hänvisas till nuförtiden (efter min upptäckt av Elin Wägner så förväntar jag mig nu att det gömmer sig en skatt bakom alla dessa mytiska kvinnor).

Maria Wine har jag läst av och till, men nej, jag är inte så intresserad av en biografi ännu.

Sontag tycker jag däremot om (och jag minns att Snowflake skrev om henne).

Mary Kingsley – ja, det låter ju som den värsta sortens kombination för mig. Biografi och reseskildring i ett, haha. Den får i alla fall anstå för tillfället, men Burman tycker jag om. Fast möjligen borde jag läsa hennes Bremer-biografi först, eftersom den trots allt står i bokhyllan här hemma.

Men tack för ett inlägg som väckte mycken inspiration!

Ingrid sa...

Vixxtoria: Så glad jag blev över att ha lyckats inspirera lite till biografi-läsning. Jag hoppas att du kan hitta något som du tycker om bland alla "berättade människoöden".