måndag 30 mars 2009
Den ovillkorliga kapitulationens museum av Dubravka Ugresic
Tema-trio: Nobelpristagare
söndag 29 mars 2009
Sol och trädgårdsdrömmar....
Mullvaden har bott här i trakten längre än vad jag har gjort så jag tolererar honom/henne så länge det inte blir för många högar....jag har läst att mullvadar är solitärer (det låter lovande).
Hunden är också mycket förtjust i trädgårdsarbete- och som mullvaden tycker han att grävningsprojekt är toppen! (Helst hemliga sådana). Jag konstaterar bara att man får välja mellan tjusig trädgård eller lycklig hund. Mitt val är enkelt- det blir det senare.
lördag 28 mars 2009
Dubravka Ugresic
Jag blev så inspirerad när jag läste nomineringarna till The Man Booker Prize (och även the Orange Prize) (som bland annat Lyran och HollyHock tipsade om. Jag har faktiskt också "Waiting for Leah" av Arnost Lustig på mitt "läsbord" och Antonio Tabucchis "Damasceno Monteiros förlorade huvud" fanns på biblioteket.
Nu är det dags att läsa DNs boklördag (DN säljs bara på ett ställe här på orten- och jag börjar fundera på att helgprenumerera eftersom jag är trött på att köa i oändlighet efter alla gubbar som ska lämna in diverse tipskuponger (eller vad det nu kallas för....)
fredag 27 mars 2009
Lyrik från Estland
Detta är bara så vackert - jag måste skriva ner det, jag också (och jag hoppas att Bodil inte misstycker).
Den som lärt sig älska
har lärt sig att dö.
-
Ju högre berg,
desto djupare dalar
desto mera prövande är vägen
för den som vandrar i hjärtat.
-
Så mycket större är friden
när man inser att var man än finns
man alltid är framme.
från "Tidens gestalt" av Doris Kareva
onsdag 25 mars 2009
Nyfiken på 1: Else Lasker-Schüler
Böcker på gång
tisdag 24 mars 2009
Tom Lehrer- en satirens mästare
Ett gott skratt förlänger livet
måndag 23 mars 2009
Artemisias Passion av Susan Vreeland
Nu har jag läst (efter rekommendation från Hermia) "The Passion of Artemisia" (Artemisias Passion) av Susan Vreeland (hon har tidigare skrivit "Flicka i Hyacintblått" - den har jag nu lånat hem).
Artemisia Gentileschi är en av de mest berömda kvinnliga konstnärerna i Italiens historia och hon levde på 1600-talet. Boken skildrar hennes liv och fokuserar mycket på de svårigheter hon hade som just kvinna.
Artemisia blev (mycket ung) våldtagen av sin fars gode vän - Agostino Tossi (fadern var också en berömd konstnär )- det blev rättegång och Artemisia blev svårt torterad. Tossi kom undan med ett års fängelse (och han dömdes inte för våldtäkten utan för en stöld) och Artemisia blev bortgift och fick "förvisas" till Florens. Artemisia hade en passion i livet- sin konst. Genom konsten kunde hon överleva- både materiellt och själsligt.
Jag är helt fängslad av denna starka kvinna. Vad som gör boken extra intressant är också bipersonerna- t ex Galileo Galilei. Det var en tid då mycket inom vetenskapen ifrågasattes. (inte utan ett högt pris). Den katolska kyrkan tyckte inte om "kättare".
Artemisias tavlor... det viktigaste av allt ... i boken kan man följa Artemisias tankar, hennes inspiration(er), hur hon målar... man kommer henne mycket nära.
Den här boken har jag lärt mig mycket av och den har inspirerat mig till mera läsning av samma författarinna- närmast blir det "Flicka i Hyacintblått" men jag har också hittat en bok av henne (som jag inte tror är översatt till svenska?) som handlar om den Kanadensiska konstnärinnan Emily Carr som reste genom British Columbia för att måla av totempålar). Den boken lockar mig mycket....
En annan bokbloggare som skrivit om Artemisia är Anna och bokens vackra tavlor av Artemisia kan man titta på här.
Från bokens inledning tar jag ett utdrag ur Wystan Hugh Audens dikt "Musée des Beaux Arts"
About suffering they were never wrong,
The Old Masters: how well they understood
Its human position: how it takes place
While someone else is eating or opening a window
or just walking dully along.
lördag 21 mars 2009
Internationella poesidagen- 3- Rolf Jacobsen
Internationella poesidagen- 2- Ola Hansson
Längtan, aning och dröm
Längtan aning och dröm
var alltid den ursprungskälla,
vars flöden växa och svälla,
tills de bildat den breda ström,
som ner genom seklerna runnit-
ådra av första natur,
ådra av högsta kultur,-
tills den i sin tur
i evighetshavet försvunnit.
-
Ty längtan, aning och dröm
är uppsåt, insikt och vilja
att lossa var vanans och drillens töm,
på stelnade maskers tilja,
så att allt springer in, ej hälft eller del,
i livets varma, rörliga spel.
Internationella poesidagen- 1- Dylan Thomas-
fredag 20 mars 2009
1968 av Mark Kurlansky
Humlans flykt
torsdag 19 mars 2009
Glada marskatter no 1
Ortens mysiga och fina bibliotek har just nu en utställning på temat "Marskatter". Man blir så glad av att se alstren som är skapade av barn och gamla i samarbete. (Konstvetare har arbetat med barn på dagis och med gamla på äldreboende). Själv kan jag inte ta ögonen från bilderna när jag besöker "bibblan".
Intressanta språk
onsdag 18 mars 2009
Scituate
Ännu en jävla natt i Suck City
Nick Flynn skriver om sin far och om sig själv. Fadern, Jonathan, är en far som är totalt frånvarande och som drömmer sina egna drömmar- om att bli något "stort"- att skriva den där fantastiska romanen etc. Av detta blir intet.
Nick och hans äldre bror får i stället växa upp med mamman (som var mycket ung när hon fick barnen) och hennes radda av olika pojkvänner. Det blir en jobbig uppväxt och så småningom hemfaller också Nick i drogmissbruk. Mamman tar livet av sig (och det blir Nicks bror som hittar henne ).
Nick lyckas ta sig ur sitt missbruk och börjar arbeta på ett stort härbärge för hemlösa i centrala Boston. Där arbetar han i flera år- och han återknyter kontakten med den för evigt kringflackande fadern (som under perioder bor på härbärget- när han inte sover ute).
Jag tyckte om den här boken. Jag tyckte om det sätt som Flynn skildrar sin far på. Det är en sorglig historia, visst- men den slutar inte utan hopp. Det finns något rörande i hela den här berättelsen- och jag beundrar Flynn för hans sätt att hantera sina upplevelser. Det hade varit mycket enklare att skriva en "hatbok" och ösa galla över den hopplöse fadern men det gör han inte." På trottoaren ser jag hur förvrängd och dvärglik han har blivit. Skelögd, stel i kroppen, mindre och mindre. Så är det kanske med alla föräldrar, men min pappa har blivit mindre utan att ha blivit mindre kaxig. Han är kaxig och paranoid på samma gång. Hans uppenbarelse inger ingen större respekt, om man bortser från den aura av vansinne som galningar brukar omge sig med, den där "ser det ut som jag bryr mig ett skit-" utstrålningen"
tisdag 17 mars 2009
Fäder och söner
"Ännu en jävla natt" etc kom ut år 2005 så har ett par år på nacken men den platsar avgjort in i ovan nämnda tema.
måndag 16 mars 2009
Kvinnan av Annie Ernaux
"Min mor är död, hon dog måndagen den 7 april på den geriatriska kliniken vid sjukhuset i Pontoise. Jag hade låtit lägga in henne där två år tidigare. " Er mor gick bort i morse, efter frukosten", sade sjukskötaren. Klockan var omkring tio."
På knappt hundra sidor porträtteras "kvinnan" - modern. Skildringen är fylld av kärlek men också andra och mera motstridiga känslor. Ofta har vi kvinnor komplicerade förhållanden till våra mödrar. Annie Ernaux är inget undantag. Hennes prosa är sparsmakad och den är mycket intensiv. (jag älskar hennes sätt att skriva!).
När en mor dör- då dör också en stor del av vår egen historia. Så här uttrycker Annie Ernaux det: " Jag kommer inte längre att höra hennes röst. Det var hon, och hennes ord, hennes händer, hennes rörelser, hennes sätt att skratta och gå, som förenade den kvinna som är jag med det barn jag en gång var. Jag har förlorat det sista bandet med den värld jag kom från."
En bok man inte glömmer i första taget.
söndag 15 mars 2009
Dominikanska Republiken/Junot Diaz
Matt blir jag för att huvudpersonerna är så intensiva - arg blir jag över den politiska situationen i Santo Domingo- och speciellt som den var fram till 1961- glad- det känner jag mig för att fått uppleva en sådan underbar bok!
Nedanstående kan man verkligen känna stor avsky inför: (norpat från Wikipedia)
Rafael Leonidas Trujillo, född 24 oktober 1891 i San Cristóbal, död 30 maj 1961 i Santo Domingo, var en dominikansk politiker. Han blev president första gången 1930 och skaffade sig snart diktatorisk makt. Han undertryckte all form av opposition med brutalt våld och förvandlade Dominikanska republiken till ett familjeföretag.
Trujillo försökte att påverka även andra länders politiska angelägenheter bl a genom inblandning i ett mordförsök mot Venezuelas president Rómulo Betancourt. Hans storhetsvansinne ledde till sådana brutaliteter, att han till sist sköts till döds i sin bil av medlemmar av hans egen armé.
-
(Mera om Trujillos diktatur kan man läsa i Bockfesten av Mario Vargas Llosa.)
-
Den överviktige nörden Oscar är inte den enda huvudpersonen - systern Lola och modern Beli fängslar mig minst lika mycket. Här finns också La Inca (som fostrar Beli)-och Oscars morfar Abelard - ett offer för diktatorn Trujillo (ett av många).
Historien om Oscars familj blandas med historien om Santo Domingo (ofta i form av "fotnötter"). Spanska uttryck blandas in i texten (och det blir lite knepigt ibland - speciellt för mig som "non habla" men det går med lite extra ansträngning. (Spansk-svenskt lexikon rekommenderas dock...).
-
Ett utdrag: " "Before there was an American Story, before Paterson spread before Oscar and Lola like a dream, or the trumpets from the Island of our eviction had even sounded, there was their mother, Hypatia Belicia Cabral:
a girl so tall your leg bones ached just looking at her
so dark it was as if the Creatrix had, in her making, blinked
who, like her yet-to-be-born daughter, would come to exhibit a particularly Jersey malaise- the inextinguishable longing for elsewheres."
-
We Tell Ourselves Stories in Order to Live har skrivit en fin recension om boken.
lördag 14 mars 2009
Danska "lynhistorier" - Svinets Blik av Per Gammelgaard
fredag 13 mars 2009
Artelius - smakprov
Helge Artelius- en konstnär att minnas
torsdag 12 mars 2009
Mark Kurlansky
onsdag 11 mars 2009
Vinterkrigets tid av Eeva Kilpi
-
När Vinterkriget bröt ut i december 1939 var Eeva bara 11 år gammal. Bomberna faller över hennes Raivattala By i Hiitola.
-
"Det var på hösten 1939. Vi bor i Ravattala by i Hiitola. I Karelen. I Viborgs län. På ett område som i senare historieskrivning får epitetet "avträtt". Men den gången var vi alltjämt hemma. Där hemma".
-
Eeva älskar sitt hem- och sin hembygd där vid Raivattala sjö. Där bor hon med sin mor och far, sin syster och sin "fammo" . Nära dem finns också "lamatanten" och Ungafaster. Här är famijen hemma- här har de sina rötter.
- Så attackerar "ryssen"- utan föregående krigsförklaring. Under några vintermånader kämpar den finska armén tappert mot övermakten. Så kommer freden och Eeva och hennes familj- alla de som haft Karelen som sitt hem måste ge sig av. De blir flyktingar - de måste slå ner bopålarna någon annan stans.
-
Eeva Kilpi skriver så vackert om sitt Karelen, om sina föräldrar och sina släktingar. Man får komma dem tätt inpå livet- ungafaster som förlorar sin man efter bara en kort tid som gift- hon blir ensam med sin lille son. Eevas familj som tvingas till det ena uppbrottet efter det andra. (Under fortsättningskriget kan de för ett kort tag flytta tillbaka till Karelen).
- Här är ett citat som jag tycker sammanfattar så mycket av vad Kilpi säger i sina tre böcker (jag tycker bäst om de två första delarna).
- " I min hemlängtan grät jag förmodligen all den gråt som under kriget och redan före kriget, efter krigsutbrottet och när fredn kom och hemmet gick förlorat hade blivit ogråten. Den bröt fram med ett tryck som jag inte rådde på. Var det en befriande upplevelse? Jag vet inte. Kanske det. Därefter kunde jag kanske överhuvudtaget leva.
-
Många förvridna och krokiga plantor förmår växa upp till träd. Jag tittar gärna på snedvuxna, knotiga, spruckna träd, som trots allt har levat ett fullvärdigt trädliv och vajar där precis som de andra, de rakare. Till och med sin födelse klarar människan genom att gråta.
Det är bara hemlängtan som man aldrig kan gråta sig fri från. Den är evig."
Det här är en berättelse om en annorlunda barndom- och jag känner en stor respekt och vördnad för de människor som fick genomlida vad Eeva och hennes familj fick genomlida.
Det glömda språket
tisdag 10 mars 2009
Nostalgia- läseböcker
Böcker på gång
Det har varit väldigt mycket skriverier om Nils Claessons bok "Blåbärsmaskinen"- så den har jag beställt för läsning- för att själv bilda mig en uppfattning om den. Jag är inte odelat förtjust i "uppgörelser med avlidna föräldrar"- det saknas liksom förutsättningar för "audiator et altera pars" (hör även andra sidan).
"Oscar Waos korta förunderliga liv" känner jag också att jag vill läsa.Trude Marsteins "Göra Gott" har jag köplats nummer 1 på (hurra!) (Karlstad Zoologiska av Hanna Hellquist -som jag läst om på flera bloggar bland annat hos Lyran, är också på gång.)
Amoz Oz: "Rim på liv och död" (Jag tycker om Oz och köpte hans självbiografiska "En berättelse om kärlek och mörker" för något år sedan). Randy Pausch " Den sista föreläsningen" ser jag också mycket fram emot.
Det blir en del att "ta tag i" som det verkar :-)
Eeva Kilpi
Kilpi arbetade under en kort period som lärare men har i övrigt levt som författare i Esbo. 1939 flydde Kilpis familj från Karelen undan ryssarna.
(från Wikipedia)
Började falla som ett löv.
Ångrade sig halvvägs ned,
förvandlades till en gul fjäril
och flög sin kos.
Eeva Kilpi
Just nu läser jag "Vinterkrigets Tid" av Eeva Kilpi- och det är en mycket gripande och fin barndomsskildring (självbiografisk). Jag har bara läst Kilpis lyrik tidigare (och den tycker jag mycket om). Mina tankar om "Vinterkrigets Tid" kommer så småningom.
måndag 9 mars 2009
Okvinnlig litteratur?
Jag läste "The red Badge of Courage" för första gången när jag var 18 år gammal. (och då ingick den i kurslitteraturen (Lunds Universitet ,engelska). Nu har jag läst om den. Boken utspelar sig under Amerikanska Inbördeskriget
Stephen Cranes bok är en av de mest berömda krigsskildringarna (utgiven 1895). Man skulle kunna tro att Crane själv varit i krig- men icke så. Det gör boken än mer speciell.
Henry Fleming är soldat för "The Union" (Nord-Staterna)- när vi kommer in i handlingen är slaget vid Chancellorsville (jag tror att det är Chancellorsville) i full gång. Henry är "grön" som soldat och han är rädd. Så rädd att han tar till flykten när striden blir alltför häftig. Han hamnar så småningom bland en grupp sårade soldater som är på väg till sina regementen. Henry skäms nu och försöker att hitta på ursäkter för sitt handlande. Så blir han "klubbad" i skallen av en av de sårade och han får ett sår som blöder häftigt. När han letat sig tillbaka till sina egna (ett New York-regemente) låtsar han som om han blivit skjuten- och ingen genomskådar honom.
Såret (red badge of courage) har gett Henry nytt mod- han övervinner sig själv och ger sig på nytt ut i striden. Han kommer att bli en av dem som strider i frontlinjen - han blir också flaggbärare.
Amerikanska Inbördeskriget är det krig som har orsakat flest dödsoffer bland amerikaner- inte ens om man lägger ihop summan av fallna amerikanska soldater från alla andra krig kommer man upp i sådana antal stupade. Efterverkningarna till detta krig har satt mycket djupa spår i det amerikanska samhället. Spår som finns där ännu idag.
"The Red Badge of Courage" är en tämligen unik krigsskildring eftersom den kommer den enskilde soldaten och hans tankar - hans psyke så väldigt nära.
Några citat:
"At times he regarded the wounded soldiers in an envious way. He conceived persons with torn bodies to be peculiarly happy. He wished that he, too, had a wound, a red badge of courage"
"These happenings had occupied an incredibly short time, yet the youth felt that in them he had been made aged. New eyes were given to him. And the most startling thing was to learn suddenly that he was very insignificant. The officer spoke of the regiment as if he referred to a broom. Some part of the woods needed sweeping, perhaps, and he merely indicated a broom in a tone properly indifferent to its fate. It was war, no doubt, but it appeared strange."
" Within him, as he hurled himself forward, was born a love, a despairing fondness for this flag which was near him. It was a creation of beauty and invulnerability. It was a goddess, radiant, that bended its form with an imperious gesture to him. It was a woman, red and white, hating and loving, that called him with the voice of his hopes. Because no harm could come to it he endowed it with power. He kept near, as if it could be a savor of lives, and an imploring cry went from his mind."
"He had been to touch the great death, and found that, after all, it was but the great death. He was a man."
Jag avskyr krig- men jag läser krigsskildringar. Den enskilde soldaten blir alltid utnyttjad- blir kanonmat medan generalerna planerar- spelar schack.
Nord-staterna hade rena skräckexempel till generaler ända tills Lincoln utnämnde Grant till överbefälhavare. Oändligt många unga män offrades- och av dem många på grund av riktigt usel planering. När jag läser mina krigsskildringar är det till de okända soldaterna som mina tankar går.
Litteratur utan jämställdhet
"Kvinnor köper stora travar av pocketböcer. Och mycket presenter, säger Lars Sandell på Hamrelius. Män köper böcker till sig själva. Men bland ljudböckerna är det jämnare könsfördelning." Lisbet Larsson (professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet) säger:" Kvinnor läser helst litteratur av kvinnor" (men läser också litteratur av män- män läser nästan enbart litteratur av män.)
Vidare säger Lisbet Larsson " Vi har den litteratur vi förtjänar. -- Det är fortfarande så att man i högre grad uppmuntrar pojkar till ett aktivt liv. Flickornas intressen blir snabbt flickrumskultur och att prova kläder i affärerna. Det finns en bristande respekt för det kvinnor gör. Ska det ske förändringar ska flickor göra det pojkar gör- och inte tvärtom."
I artikeln ges exempel på tjejiga, grabbiga och crossover författare:
Tjejiga är: Denise Rudberg, Doris Lessing, Sylvia Plath, Jane Austen, Christine Falkenland, Marian Keyes, Marianne Fredriksson och Selma Lagerlöf
Grabbiga: Jens Lapidus, Klas Östergren, Ernst Brunner, Carl-Johan Vallgren, Jan Guillou, Nick Hornby, Anthony Beevor, Verner von Heidenstam
Crossover: Björn Ranelid, Kerstin Ekman, Peter Kihlgård, Henning Mankell, Per Olov Enquist, Stieg Larsson, Katarina Frostenson och August Strindberg.
Jag kan inte påstå att jag känner mig särskilt upplyft av artikeln. (men det var väl heller inte syftet).
söndag 8 mars 2009
En tripp till 60-talet....
Francoise Hardy, (och jag får inte till en cedilj)- en av mina favorit-sångerskor, har skrivit sin självbiografi- "Le désespoir des singes ...et autres bagatelles". Den är omfångsrik och jag ska verkligen inte komma här och påstå att jag läst alla ord och inte ens alla sidor. Min franska är lite för ringrostig för alltför intensiva läsäventyr på nämnda språk.
Jag önskar själv att boken blev översatt - men det kanske man kan titta i månen efter? Hur som helst- jag tyckte om det jag läste- Francoises barndom med en ensamstående mamma- relationen till systern (den var inte bra) och så äktenskapet med Jacques Dutronc (en annan sångare som jag gillade-"le monde entier est en cactus.." och så Francoise som mor till sonen Thomas (som också blev musiker efter att ha försökt kämpa emot ett tag).
Francoise är för mig en vis kvinna- och jag tycker att hon har hanterat sitt "kändisskap" på ett mycket vettigt sätt. En stark kvinna är hon. Värd beundran. Min har hon i alla fall.
lördag 7 mars 2009
Loppmarknadsfynd
-
Jag hade i femte och sjätte klass en så underbar lärarinna (i svenska bl a). Gunnel, som hon hette, läste högt för oss barn ur diverse böcker och just "Jag, Ljung och Medardus" var en av dem. Tänk,- denna fantastiska lärarinna- jag kunde sjunga hennes lov till mina döddagar. Hon väckte ett så stort intresse för läsande hos oss barn.
-
Jag kom också hem med "Bäst of Ordfront Magasin - artiklar 1991-2002" och klassiska "Palgraves The Golden Treasury" (jag har slitit ut mitt gamla ex). Nu ska jag nöjd och belåten sätta mig tillrätta i soffan (där hunden redan har intagit bästa platsen.... undrar just vad Ceasar Milan skulle ha sagt om det).
Om ängar och kartor och lite Lotta Lotass
torsdag 5 mars 2009
Som landet ligger av Richard Ford
Frank Bascombe har blivit 55 år gammal- och han är på väg in i vad han kallar för "den permanenta perioden" (och det uttrycket kommer han tillbaka till väldigt ofta). Hans fru nummer 2- Sally Caldwell- har ganska nyligen lämnat honom och gått tillbaka till sin man som alla trott varit död. (Maken försvann efter Vietnamkriget men har nu helt oväntat dykt upp igen). Som om inte detta var nog har Frank drabbats av prostatacancer och han har precis genomgått en operation för detta.
Frank arbetar som mäklare i New Jersey med egen byrå och han arbetar tillsammans med en tibetan(!) (Mike Mahoney). I Franks värld finns också hans två barn från det första äktenskapet (Paul och Clarissa). Clarissa är hans klippa- hans stora stöd.
Romanen spinner över tre dagar runt "Turkey Day" dvs Thanksgiving år 2000. Samtidigt pågår rösträkningen i Florida- valet står och väger fortfarande.
Här en beskrivning ur boken- det handlar om Franks prostatacancer och lämplig behandling.
"Hon (Clarissa- min anm.) hade kommit fram till att jag var alldeles för ung för "vaksam väntan" varvid patienten sluter en kafkaaktig uppgörelse med ödet om att sjukdomen kanske ska fortskrida långsamt (eller inte alls), att det normala livet som genom ett under ska återupptas och många år triumferande marschera förbi innan annat vad det nu bli r fäller en som en krypskytt (bli påkörd av en turistbuss, få kallbrand i en tå) innan det första hinner ta kål på en. Det funkar jättebra för sjuttiofemåringar i Boynton Beach men är inte så bra för oss femtiofemåringar vars själva vigör är den inre fienden och som sjukdomen tenderar att festa på som hyenor."
Ett citat till:
" Helt plötsligt försöker folk avråda en från att göra saker man vill göra och alltid har gjort: Klättra inte upp på den där stegen. Kör inte när det är mörkt. Skjut inte upp att ta den där livförsäkringen. Jag upprepar :den Permanenta Perioden är helt emot det här sättet att gradvis bli föråldrad. Men dess styrkor tycks återigen ha dragit sig tillbaka."
Jag tyckte mycket om den här boken- jag har inget emot allt prat och alla beskrivningar- det blir mycket underhållande- speciellt när en del företeelser och personer i det amerikanska samhället häcklas. Frank Bascombe är en ganska sympatisk typ, och jag gillar hans sätt att filosofera över tillvaron. (Jag har skrattat högt och ofta åt många formuleringar).
onsdag 4 mars 2009
Kisse Videmiss
Här är inledningen:" Det var en gång en liten kissekatt som hette Videmiss. Och Videmiss hette han för att han var lika mjuk och len och grå som de där små videkissarna som man kan se tidigt om våren."
(Kisse Videmiss av Margaret Wise Brown i svensk översättning av Gösta Knutsson) Teckningar av Leonard Weisgard.
tisdag 3 mars 2009
Mest om John Adams
-