måndag 23 mars 2009

Artemisias Passion av Susan Vreeland

Jag läste för en tid sedan en bok av Sally Vickers - The other side of you- och den handlade mycket om konstnären Caravaggio (eller snarare hur hans konst påverkat en av huvudpersonerna i boken).

Nu har jag läst (efter rekommendation från Hermia) "The Passion of Artemisia" (Artemisias Passion) av Susan Vreeland (hon har tidigare skrivit "Flicka i Hyacintblått" - den har jag nu lånat hem).

Artemisia Gentileschi är en av de mest berömda kvinnliga konstnärerna i Italiens historia och hon levde på 1600-talet. Boken skildrar hennes liv och fokuserar mycket på de svårigheter hon hade som just kvinna.

Artemisia blev (mycket ung) våldtagen av sin fars gode vän - Agostino Tossi (fadern var också en berömd konstnär )- det blev rättegång och Artemisia blev svårt torterad. Tossi kom undan med ett års fängelse (och han dömdes inte för våldtäkten utan för en stöld) och Artemisia blev bortgift och fick "förvisas" till Florens. Artemisia hade en passion i livet- sin konst. Genom konsten kunde hon överleva- både materiellt och själsligt.

Jag är helt fängslad av denna starka kvinna. Vad som gör boken extra intressant är också bipersonerna- t ex Galileo Galilei. Det var en tid då mycket inom vetenskapen ifrågasattes. (inte utan ett högt pris). Den katolska kyrkan tyckte inte om "kättare".

Artemisias tavlor... det viktigaste av allt ... i boken kan man följa Artemisias tankar, hennes inspiration(er), hur hon målar... man kommer henne mycket nära.

Den här boken har jag lärt mig mycket av och den har inspirerat mig till mera läsning av samma författarinna- närmast blir det "Flicka i Hyacintblått" men jag har också hittat en bok av henne (som jag inte tror är översatt till svenska?) som handlar om den Kanadensiska konstnärinnan Emily Carr som reste genom British Columbia för att måla av totempålar). Den boken lockar mig mycket....

En annan bokbloggare som skrivit om Artemisia är Anna och bokens vackra tavlor av Artemisia kan man titta på här.

Från bokens inledning tar jag ett utdrag ur Wystan Hugh Audens dikt "Musée des Beaux Arts"

About suffering they were never wrong,
The Old Masters: how well they understood
Its human position: how it takes place
While someone else is eating or opening a window
or just walking dully along.

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Vad roligt att du tyckte om boken! Och visst är det en stark personlighet!

Ingrid sa...

En verkligt passionerad och fascinerande kvinna! Är så glad att du tipsade mig om denna bok!