måndag 15 juni 2020

Ett berest lejon

Det vittberesta Istedlejonet. Uppsatt på kyrkogården i Flensburg år 1862 som en erinran om den danska segern vid Isted Hede 1850. Sedan kom 1864 och preussarna kastade sig över lejonet som blev krigsbyte och placerat i Berlin. Där överlevde det två krig och flyttades åter igen år 1945, nu till Köpenhamn. Idag (sedan 2011) finns det ståtliga Istedlejonet åter på sin ursprungliga plats.

Jag hade en resa bokad till Flensburg men det otäcka viruset satte stopp för den utflykten. I år är det dessutom hundra år sedan ” genforeningen” och just den 15 juni 1920 övergick Nordslesvig åter till Danmark. Något som uppmärksammas på många platser i vårt grannland just nu. Jag får nöja mig med att läsa om firandet i diverse tidningsartiklar och hoppas på en resa till den vackra staden vid fjorden nästa år i stället - och Flensburg är för övrigt tyskt. När omröstningen om statstillhörighet gjordes utföll röstetalet i övervägande majoritet till Tysklands fördel. Icke desto mindre finns en danskspråkig daglig tidning i Flensburg och den danska minoriteten är mycket aktiv.


Flensburg av idag. ( foto: A. Savin). Fyllt av historia och dessutom en av de få städer som klarade sig undan bombardemang under det senaste kriget.

Inga kommentarer: