tisdag 16 juni 2020

Dorothy och aklejorna


Gracila och utsökt konstruerade- aklejorna är en favoritblomma hos mig. En extra bonus är att den inte kräver så särskilt mycket utan håller till godo med den magra jord som finns här på det sandiga sydvästra näset.
Dorothy Wordsworth ( syster till William) bodde under många år i en stuga i Grasmere i Lake District och tillsammans med brodern brukade hon gå långa promenader i omgivningarna och ta in allt det vackra som naturen hade att erbjuda. Dorothy skrev flitigt i sin dagbok och om aklejorna nedtecknade hon detta: ” —- Aklejorna växte i klipporna, här och var en enslig planta, skyddad och skuggad av trädens dungar och lövsalar. Det är en graciös och smärt varelse, en kvinnovarelse, som söker ensligheten och som växer friast och behagfullast där hon är ensammast. Jag lade märke till, att de plantor, som stode mest i skuggan, alltid vore de högsta.”


Det finns en svensk översättning ( från 1940 dock och troligtvis rätt svår att få tag på). Jag håller till godo med den här utgåvan i serien Oxford World’s Classics.

Inga kommentarer: