tisdag 16 april 2019

En rysk påsk

Den gammaltestamentliga treenigheten. Ikon målad av Andrej Rubljov ( 1420-talet).

Jag håller på att ”döstäda” och det tar sin tid. Pärmar och papper ska gås igenom, gammalt ”kluns” och diverse ”pöl” ska rensas ut. Pärmar tar extra lång tid att forcera och jag fastnade i en som innehöll en mängd gamla brev. I ett par av dessa brev hittade jag foton på ryska ikoner och så sattes tankarna igång. Jag kom plötsligt ihåg filmen jag såg i början av sjuttiotalet- Tarkovskijs ” Den yttersta domen” som handlade om munken och ikonmålaren Andrej Rubljov. En lång film, vill jag minnas, men mycket gripande. I bokhyllan hittade jag en novellsamling av Nikolai Leskov och i den finns berättelsen om ”Den förseglade ängeln” som jag tror kan vara lämplig påskläsning.


Novellen har ”raskol” som grund, den schism som uppkom mellan gammaltroende och de som ville förnya ritualerna i den ortodoxa kyrkan på 1600-talet. Målningen av Perov ovan visar en upphettad diskussion mellan representanter från de olika riktningarna.

Många av Leskovs noveller finns i svensk översättning men själv får jag nöja mig med en engelsk version.


2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vi gör enkel pasha till påsk

Einar J sa...

Även jag minns Tarkovskijs "Andrej Rublev" - filmens nionde symfoni som den kallats. Kanske den mest storartade film jag sett, någonsin. Jag har den på dvd, i en version med engelsk text som tyvärr dock är något förkortad.
Och Leskov - tack för tipset! Ska ta med den (också) till landet i påsk.