lördag 8 september 2018

The Serpent and the Moon


Jag for på en tidsresa till 1500-talets Frankrike och fastnade i berättelsen om Diane de Poitiers och hennes tid vid det franska hovet. Om Diane har det skrivits en oändlig mängd böcker och inte undra på- hon var skönhet och klokhet i kombination och så levde hon under en mycket omvälvande tid. Boken jag läste ( som är skriven av prinsessan Michael av Kent) handlar också mycket om Katarina av Medici som fick stå vid sidan och uthärda sin makes (Henri II) glödande kärlek till mätressen Diane.( Katarina fick sin hämnd så småningom.)



Diane de Poitiers blev tidigt bortgift med en betydligt äldre man (han var 56 -hon 15) Louis de Brèze, men äktenskapet blev trots allt inte olyckligt och Diane såg till att skapa ett vackert hem på slottet Anet i Normandie. Hon fyllde rummen med nyplockade blommor, såg till att de öppna spisarna spred värme och hon plockade fram kandelabrar och silverföremål från dolda skrymslen. Så småningom blev hon också anlitad för att ta hand om de kungliga barnen och det slutade med att hon blev älskarinna till ett av dem- Henri. Den kärleken har gått till historien och gjort Diane till en av tidernas mest berömda mätresser.

"The Serpent and the Moon" gör ett rejält djupdyk i den franska historien och det handlar inte enbart om "orm" ( Katarina) och " måne" (Diane). Upp på scenen kommer också kvinnor ( främst) från tidigare generationer som alla bildar en lysande bakgrund till berättelsen om den vackra Diane de Poitiers.


Inga kommentarer: