måndag 24 september 2018

Bokhöst

Marat i sitt badkar. Målning av Jacques-Louis David (1793).

Hösten är här och den första stormen håller på att långsamt bedarra. "Knud" blev inte så intensiv som väntat men en del nedblåsta grenar åstadkom han i alla fall i min trädgård. Inte så mycket att orda om, förstås. Jag har roat mig med att läsa "Le Magazine Littéraire" och "Le Figaro Magazine" som båda har långa artiklar om den franska bokhösten. Här finns det en hel del att låta sig frestas av och överst på min lista över eventuella inköp står nu Gwenaële Roberts roman om Marats sista dagar. Jean Paul Marat var en mycket radikal revolutionär för att uttrycka det kort- han fick sitt lystmäte under den så
kallade terrorn och hade många liv på sitt samvete. Madame Guillotine var han mycket god vän med och Marat såg till att hon utfodrades även med kungaparet. Det var en fruktad och hatad man som mötte sitt öde i badkaret när Charlotte Corday stack kniven i honom.
Gwenaële Robert har skrivit om en grupp människor som rörde sig runt Marat när terrorn var som värst i Paris. Som jag förstår det är "Le dernier bain" ("Det sista badet") en blandning av historia och spänning - med mycket lyckat resultat om man får tro recensenterna.


Någon svensk översättning kan man nog inte hoppas på men kanske en engelsk så småningom. Vem vet. Qui vivra, verra.

Inga kommentarer: