måndag 17 september 2018

En skatt av bilder


finns det i Nordiska Muséets samlingar. Henri Ostis foto av elever i Uppsala Hushållsskola någon gång under 1890-talet är en av dem. De ser så allvarliga ut i sina ljusa förkläden och köksredskapen kommer också i fokus liksom fjäderfäet som väl snart ska plockas och rensas. Ett fruset ögonblick från en annan tid- och tankarna väcks.

Henri Osti (1826-1914) verkade främst i Uppsala och han har förevigat många personer ur stadens societet men också byggnader och vyer från både stad och land. Till fotograf Osti hittade jag via Caroline Ranbys gripande och mycket innehållsrika skildring av Ebba Hochschilds liv. Omväxlande men också djupt tragiskt. En sällsam levnadsskildring som sträcker sig över både Danmark och Sverige med nedslag på Capri och i det svenska hovet.




2 kommentarer:

Bastets Spinneri sa...

Foton i synnerhet har en förmåga att ge atmosfär och liv till föremålen (och människorna) då man får ett sammanhang på köpet. Oöverträffad är väl dock filmen! Har just sett serien Världens undergång på SVT Play, där man lyckats sammanställa en mängd filmer från tiden före och under första världskriget som verkligen ger en direkt känsla av hur den tiden tedde sig, både för civila i städer och på landet och soldaterna i skyttegravarna... - rekommenderas starkt!

Ingrid sa...

Tack för tipset.