lördag 29 september 2018

Knud Romer, Ida Jessen och Merete Pryds Helle


Dansk bokhöst och givetvis måste det bli en tur över Sundet, en tur som gick utan förseningar eller andra missöden ( man ska inte ta något för givet dessa dagar). På utecaféerna njöt många av de sista varma solstrålarna men borta var sommarens myller, luften var klar, kontinenten kändes närmare och jag trivdes som alltid i Danmark. Här känns alltid luften lättare att andas.

I Politikens Boghall låg frestelserna på rad på borden, hyllorna dignade och ville man ta en kopp kaffe och vila benen fanns det utrymme för det också. En riktig bokhandel- de växer inte på träd i dessa dagar - det blev bara att tacka och ta emot. Källarvåningen lockade med konst och historia och när besöket var slut hade jag fyllt på min ryggsäck med en del tyngande gods. Jag valde länge mellan "Telefon" av Ida Jessen, "Vi kunne alt" av Merete Pryds Helle och Knud Romers "Kort over Paradis" - det blev till slut Knud Romers roman som bars hem. Jag tycker så mycket om hans språk.
"Jeg baerer Falster i mig, fordi jeg på en måde er landskabet. Det er det første, jeg så, og det skabte mig i sit billede- og det kom til bevidsthed og vågnede i mig. Vi blev til samtidigt. Alting var nyt som en forelskelse, og gud spillede yo-yo med laerken, der hang højt oppe i sin snor og slog triller."

Nästa gång jag kikar in i bokhallen blir det med fokus på klassiker- och poesihyllorna. Båda välfyllda.

Inga kommentarer: