fredag 3 augusti 2018

Vistula

Det benediktinska klostret i Tyniec grundades redan på 1000-talet. ( fotot är lånat).

Tankarna svindlar och rör sig bakåt i historien när jag läser om Paolo Rumiz resa längs med den sträcka som fått namnet "Fault Line" - en fiktiv gräns mellan öst och väst. Floden Vistula ( Weichsel) flyter genom så gott som hela Polen och bär på oräkneliga minnen från tider av omvälvningar och strider.

"Hvorfor svulmer Weichselfloden som et Heltebryst,
der i Døden knuses, mod en vild barbarisk Kyst?
Hvorfor klinger Bølgens Klage fra den sorte Grund
som et saaret Gangers sidste Suk i Dødens Stund?"

Så diktade en gång den danske författaren Carsten Hauch (1790-1872) och dikten blev till en sång. Den sången spelades bland annat i Danmark under de svåra åren på 1940-talet. Ett musikaliskt motstånd mot den dåvarande övermakten.


Carsten Hauch står staty i Sorø på Sjaelland.

Jag har letat och letat efter böcker om floden Vistula (Weichsel,Visla) och visserligen hittat en hel del men det handlar då oftast om senare tider (det andra världskrigets folkförflyttningar framför allt) - jag skulle vilja läsa om den riktigt gamla floden och hur städerna växte fram längs med den. Tyvärr behärskar jag inte polska.... för där finns väl lösningen.

Carsten Hauch skrev romanen "En polsk familj" (1839) och den finns att läsa i digital form om man inte hittar den antikvariskt.