lördag 11 augusti 2018

Ögonblicksbilder


Genremåleri, kallas det för när man som Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853) ovan  avbildar en scen direkt från "gatan"- motiv från vardagslivet med andra ord. Eckersberg hör till giganterna bland danska konstnärer och hans tavlor väckte ofta förargelse eftersom de kunde vara mycket avslöjande. "Langebro i måneskin med löbende figurer" är titeln på tavlan - kort och gott och utan krusiduller. Nog stannar man till inför scenen och undrar- varför springer de här människorna, vart är de på väg och vad är det som händer egentligen. Det har spekulerats i om tavlan inspirerats av en roman av Carl Bernhardt " Dagvognen" där en ung kvinna räddas från att drunkna just vid Langebro.


Eckersberg tyckte om att måla människor i blåst och ibland blev det ett förskräckligt liv eftersom blåst kan åstadkomma intressanta effekter med annars löst sittande klädesplagg. Tavlan ovan är dock av det mindre avslöjande slaget.

Jag fördjupar mig för tillfället i Politikens förnämliga bokserie "Danmarks Historie". Serien kom ut på 1960-talet och den håller än. Om Eckersberg och många andra och mycket mer kan man läsa i volym 10 "Reform och fallit" (fallit=konkurs) 1784-1830.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

gjort som med kamera, häftigt!

Ingrid sa...

Hannele: Visst är det skickligt fångat.